Експерти масово отказват да бъдат вещи лица, магистрати дирят помощ от правосъдния министър

Архив Бургас

02-10-2012, 10:24

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

Многократно съдиите правили опит да намерят спецове в областта, които да извършат петорната съдебно-медицинска експертиза по делото срещу трима лекари за смъртта на родилка. Те обаче не дали резултат. По тази причина процесът се отложи чак за декември

Масови откази на вещи лица и здравни институции да осигурят или насочат към експерти, които да изготвят съдебни заключения, получава Бургаският окръжен съд. Затова магистратите ще дирят помощ от правосъдния министър и този на здравеопазването.

За тази парадоксална ситуация алармира съдия Стефан Стойков по време на заседание по делото за смъртта на 23-годишната родилка Полина Димова. Процесът бе насрочен за днес, но така и не стартира по тази причина и бе отложен за 3,4 и 5 декември.

Многократно съдиите правили опит да  намерят спецове в областта, които да извършат петорната съдебно-медицинска експертиза, но те не дали резултат. Категоричен отказ първо получават от Медицинският университет в Плевен, а дни по-късно и този в Пловдив.

Магистратите удрят на камък и в Стара Загора. Единствено ректорът на Софийския университет по медицина се оказал отзивчив и насочил бургаските съдии към компетентни експерти. Там обаче в списъците се намерил един със специалност акушер-гинекология, но и той не бил подходящ за изготвянето на петорната експертиза, която има за цел да разнищи причините за смъртта на 23-годишната родилка.

„С това изчерпахме всички варианти. Положението е и тъжно и неприятно, в цяла България отказват да извършат медицинската експертиза. Правим всичко възможно делото да върви и да не се бави. За съжаление обаче няма законодателна форма, с която да накараме специалисти да направят медицинската експертиза”, заяви съдия Стефан Стойков. По думите на магистрата единствената институция, която по закон има това право е сформираният преди известно време Специализиран съд.

Друга възможност за изготвянето на експертиза била да се търсят международни експерти, но при липсата на наши специалисти и техника, а у нас има и техника, и експерти, но просто отказват да работят със съда. Така например още в началото на годината отказ за съдействие получават от самата шефка на „Медицински одит”.

След като ги отсвирва ги препраща към различни медицински сдружения. След като магистратите все пак намират експерти, всички до един си направили отвод. Обяснили, че се познават с подсъдимите по делото и щели да бъдат пристрастни в оценката си. В последствие се оказва, че едва един от всички призовани действително е познат с един от подсъдимите медици, но не били близки.

„Имаме право да налагаме глоби, след като си направят отвод, но това не решава проблема. След като ги глобим те атакуват с жалби и прилагат медицински към тях”, допълни съдия Стойков.

Той припомни, че случаят не е изолиран, откази получавал и по други дела. Така например на задържано лице Бургаската болница отказала преглед при нефролог. Магистратът недоумява как е възможно това след като подсъдимият е здравноосигурен и парите за прегледа ще бъдат възстановени на болницата от Здравната каса.

 Обществена тайна е, че МБАЛ-Бургас не е в добро финансово състояние. Болницата има сериозни дългове, повечето натрупани от лечението на здравно неосигурени, но се оказва, че на осигурени отказва медицинска помощ. Съдия Стефан Стойков още веднъж изказа възмущението си в съдебната зала и се запита какво става с прословутата Хипократова клетва, която всеки един медик полага.