Доц. Табакова: Стерилни двойки от цялата страна идват на лечение в Бургас

Архив Бургас

02-10-2012, 12:26

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Звенота за асистирана репродукция към МБАЛ-Бургас работи от година, от три месеца обаче дейностите се финансират от националния фонд по ин витро в България.

25 жени от Бургас и областта с репродуктивни проблеми вече са насочени към Националния фонд за ин витро в България. Това съобщи д-р Антонио Душепеев по време на днешния годишен отчет за дейността на звеното за асистирана репродуктивност в Бургас.

По думите му за този период през отделението към МБАЛ - Бургас са картотекирани 350 семейства с репродуктивни проблеми. "Реално дейността ни беше лицензирана през месец март, а най-важната част започна преди три месеца, когато сключихме договора с Националния фонд", обясни д-р Душепеев.

По време на днешната среща той не пропусна да благоради на кмета на Бургас - Димитър Николов и на д-р Лорис Мануелян за оказаната подкрепа, както и на общинските съветници. 

Близо половин милион лева е инвестирала община Бургас в така необходимото звено, което е единствено на територията на Югоизточна България.

"Мисля, че тук постигнахме много, защото освен че има добро разположение звеното в Бургас има най-добрата техника. Смятам, че в България има едва две места с подобна апаратура от най-висок клас",  сподели доц. д-р Павлета Табакова, която е водещ специалист в борбата със стерилитета.

Нейното обобщение за работата с двойките в региона е, че до момента няма неуспешно приключил случай. "Вече има не само хора от Бургас и областа, но от цялата страна, които търсят услугите на вашето звено.

По време на срещата стана ясно още, че за следващата година, предвид успешната работа на Ин витро центъра, в бюджета на община Бургас ще има повече заделени средства за процедурите.