Ремонтират айтоския зоопарк, животните хапват дини и пъпеши за разхлада

Архив Бургас

02-10-2012, 13:03

Снимка:

община Айтос

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Айтоския зоопарк може да се похвали и с три каролинки – един мъжки и две женски, които са най-новите обитатели в градината. 

Дини, пъпеши и краставици е менюто на обитателите на айтоската зоологическа градина за прохлада в необичайните горещини в началото на есента. Това е и витаминозната диета, на която са подложени животните, за да се подготвят за идващата зима.

„Нито една от клетките не е пряко изложена на слънчевите лъчи, животните стоят на сянка и на естествени постелки. Лятното им меню се отличава с изключително изобилие на плодове и зеленчуци”, разказа управителката Росица Златева.

Освен с богато меню в парка се подготвят за студения сезон с освежаване и ремон на част от помещенията. Преди дни започна обновяването на вътрешното помещение на елените лопатари. Досега тревопасните обитаваха клетка, която беше много стара и недостатъчно голяма за нуждите им. Новият им дом ще бъде със стабилна дървена екоконктрукция. Клетката ще бъде по-широка и по-висока, а северната стена ще е от тухли, за да е по-топло през зимата. За елените и козите пък се строи заслон, който се простира над две клетки. С такъв се сдобиха и муфлоните в парка през април т.г.

Обитателите на градината също се подготвят за зимата. Мечките вече са сменили козината си. До няколко седмици, когато теппературите паднат, предстои есенната профилактика. Животните и птиците ще бъдат обезпаразитени външно и вътрешно, както и дажбите им ще бъдат завишени. Освен това към менюто им ще бъдат добавени витамини, за да не се налага лечение, когато времето застудее.

Айтоският зоопарк може да се похвали и с три каролинки – един мъжки и две женски, които са най-новите обитатели в градината. Това е специален вид красиви патенца, настанени са във волиерата на друг вид себеподобни – мандаринките.