Големият бариерен риф губи корали с рекордни темпове

Архив Бургас

02-10-2012, 18:47

Снимка:

Getty Images/Guliver Photos

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Ако тенденцията се запази, кораловата покривка може да намалее до 5 процента през следващото десетилетие

Големият бариерен риф - най-голямата в света коралова структура - губи корали с безпрецедентна бързина,

предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от австралийско проучване.

Ако тенденцията се запази, кораловата покривка може да намалее до 5 процента през следващото десетилетие, предаде бТВ.

Специалисти от Австралийския институт за морски изследвания са установили, че Големият бариерен риф е изгубил половината от коралите си за по-малко от едно поколение. Темповете на загуба освен това са се ускорили от 2006 г.

В световен мащаб кораловите рифове са застрашени от повишаването на океанските температури и киселинност, и силните бури. Заплахата за Големия бариерен риф обаче е най-ясно изразена, смятат авторите на настоящото проучване.

"В географско отношение и с оглед на степента, с която Големият бариерен риф губи корали, подобно нещо не се наблюдава на никое друго място в света", казва ръководителят на изследователския екип Джон Гън.

Специалистите са анализирали данни за над 200 индивидуални рифа край бреговете на Куинсланд за периода между 1985 и 2012 г. Изследователите са установили, че циклоните причиняват половината от загубата на корали, нападенията на морски звезди - 40 процента, а избелването в резултат на повишените океански температури - 10 процента.

Коралите обикновено се възстановяват за 10-20 години от бури, избелване или нападения на морски звезди, но климатичните промени забавят този процес.

Повишената киселинност на океаните, поглъщащи повече въглероден диоксид, пречи на коралите да изграждат скелета си от калциев карбонат. По-високите океански температури стресират организмите допълнително.

Преди време пък излезе изследване, според което пестицидите са най-голямата заплаха за Големия бариерен риф.