Референдумът за "Белене" е политизиран, заяви омбудсманът

Общество

03-10-2012, 09:41

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Даниел Петров

Всичко от Автора

Константин Пенчев одобрява избора на новия ВСС

Темата за АЕЦ "Белене" е твърде политизирана, твърди омбудсманът на Републиката Константин Пенчев.

Има си закон, там е казано кога започва процедура за референдум. Процедурата започна с внасянето на тези подписи и се оказа, че има над 500 000 подписа, заяви той.

Има си правила оттук нататък за гласуване, които почти изцяло повтарят правилата на изборния закон. Нито законът за референдумите, нито изборният закон си позволява в момента да има електронно гласуване. Така мисля, поясни Пенчев. Според него в момента не е възможно да има електронно гласуване на референдума. Той каза, че никой не поставя въпроса бъдещите промени да са само гласуване по Интернет. Става дума за една опция.

"В самия закон се казва, че подлежи на контрол от КС провеждането на референдума, а обявяването на резултатите подлежи на контрол от ВАС. Това са органите, които могат да се произнесат. Не е работа на омбудсмана, има си органи, които следят за законността на избора", уточни Пенчев.

НС излиза с решение, че трябва да има референдум и формулира въпроса по смисъл, какъвто е въпросът в самата подписка. Отговорът може да е с "да" и "не", въпросите може да са няколко, но трябва да има "да" и "не", отбеляза омбудсманът.

"Ако кажат "да", очевидно трябва да се види практически как това "да" да се случи. Той е твърде политизиран този референдум. Не, че темата е политическа, а самата цел на референдума беше много политизирана, идват избори. Далеч съм от всякаква политика като омбудсман. Хората не трябва да имат съмнение, че се намесвам в политически "за" или "против", това ще е лошо за институцията на омбудсмана. Твърде е политизирана темата", повтори отново Пенчев и добави, че все пак НС решава как да го направят, да формулират въпросите. "А има и КС, има и ВАС ако нещо не са доволни от гласуването и от резултатите. Аз имам малки правомощия и те ми стигат. Мога да сезирам КС, когато имам съмнение, че даден закон противоречи на Конституцията", коментира Константин Пенчев.

За новия ВСС, той мисли, че всички членове са качествени и им пожела успех. "Разбра се, че ВСС трябва да бъде единен. Те са едно правителство на съдебната власт. Нека от първия ден да знаят, че са заедно и в похвалите и доброто, и са заедно и когато се излезе срещу тях", каза Пенчев. Той посочи, че първото нещо, което трябва да направи ВСС е един план. "Понеже има огромни очаквания към тях, да кажат час по-скоро на хората какво ще правят. Дали ще избират магистратите сесийно, както ги избираше този ВСС или не.

Да кажат на втория ден още за натовареността на съдиите - къде има повече, къде има по-малко, къде има излишък", подчерта още омбудсманът.