Встъпва в длъжност новият Висш съдебен съвет

Архив София

03-10-2012, 07:54

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Избраните 22-ма ще бъдат под зорката лупа на Брюксел

Новият състав на Висшия съдебен съвет встъпва днес в длъжност.

Избраните 22-ма членове на съвета ще поемат новия мандат от стария състав на ВСС.

За първи път през тази година и съдебната, и парламентарната квота бяха избрани по нова, публична процедура. Всеки един от кандидатиралите беше изслушван публично. Това наложи изборите да продължат по цяло денонощие.

Най-дълго беше събранието на съдиите, на което делегатите изслушваха, гласуваха и броиха бюлетини 24 часа. Те избраха шестима представители.

Прокурорите от страната имат четирима, а следователите - един представител.

Цял ден пък продължи изслушването на 17-те кандидати от парламентарната квота. От тях бяха избрани 11 души.

Така пъзелът за кадровиците в съдебната ни система – избор, който бе наблюдаван зорко и от Европейската комисия, се нареди.

Дали в него влязоха най-достойните, обаче ще стане ясно още при първите им кадрови гласувания.

И най-вече при друг избор, който трябва да направятq и който отново ще бъде следен внимателно от Брюксел – този на нов главен прокурор.

Със сигурност обаче работата им ще бъде много трудна и следена внимателно. Защото, както признават и в самите магистратски среди – разделение сред тях има и то никога не е било толкова явно.

Днес, на церемонията по предаването на мандата на ВСС, ще присъстват президентът Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министър-председателят Бойко Борисов, членовете на Конституционния съд, представители на дипломатическия корпус у нас.

Министърът на правосъдието Диана Ковачева, която е председателстващ Висшия съдебен съвет, ще ръководи тържествената церемония.