Руски капитали за близо 60 млрд. долара са изтекли до септември

Архив София

03-10-2012, 13:57

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Резултатите на Русия пострадаха заради резкия скок на чуждестранните активи, напускащи страната

Русия обяви неочакван отлив на капитали в размер на 57,9 милиарда долара от началото на годината до септември, въпреки усилията на президента Владимир Путин да възвърне доверието на инвеститорите.

Централната банка съобщи, че инвестиции за 13,6 милиарда долара са изтекли от страната между юли и септември, както и за 9,7 милиарда долара в предишните три месеца. Но новините не са чак толкова лоши, защото данните показват, че 10,8 милиарда долара са инвестирани от чужденци в руски борси и банки.

Резултатите на Русия пострадаха заради резкия скок на чуждестранните активи, напускащи страната - от 22,3 милиарда долара между април и юни до 29,5 милиона долара в последното тримесечие.

Централната банка прогнозира, че отливът на капитали ще достигне 65 милиарда долара тази година, след като надхвърли 80 милиарда долара през 2011 г. Данните за изтичането на капитали на тримесечна основа са следени внимателно, тъй като се възприемат като знак за международното доверие в икономическата стратегия на Путин.