Сръбската църква не ще гей парад

Архив София

03-10-2012, 15:06

Снимка:

СофияУтре

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Според духовниците това ще е празник на "срама"

Лидерът на Сръбската православна църква поиска от премиера Ивица Дачич да забрани предстоящия белградски гей парад, тъй като според него ще бъде празник на "срама".

Събитието, което трябва да се състои в събота, хвърля "тежка морална сянка върху нашия град, вековната му християнска култура и достойнствата на нашите семейства, които са основата на човешкия род", написа патриарх Ириней в отворено писмо до Дачич.

Главата на влиятелната сръбска църква изтъкна още, че позицията му отразява мнението на "преобладаващото мнозинство от гражданите" в страната.

"Никога не съм мислел, че ще бъда принуден отново да... поискам забрана на събитие с подобно трагикомично име. Това всъщност е парад на срама", допълни той.

Миналогодишният белградски гей парад бе забранен от съображения за сигурност, след като властите обявиха, че крайни националисти планират нападения над хомосексуалната общност.

Припомняме, че наскоро Дачич също се обяви срещу гей парада.

Крайнодесни организации и други екстремисти т.г. също използваха графити и съобщения в Интернет, за да заплашат участниците в събитието.