Турция е на ръба на война - готова е да нахлуе в Сирия

Архив София

03-10-2012, 18:46

Снимка:

БГНЕС

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Сирийски снаряди убиха майка и четирите ѝ деца

Артилерийски снаряди, изстреляни от територията на Сирия, експлодираха върху къща в пограничната със Сирия провинция Шанлъурфа. Инцидентът е станал в град Акчакале.

По първоначални данни имаше трима убити и деветима ранени, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк. По-късно обаче ИТАР–ТАСС обяви, че загиналите са петима, а ранените - 13 души.

Жертви на взрива са станали майка и четирите ѝ деца. По думите на представител на местните власти, час по-рано друг снаряд е паднал на 200 м от границата. Той бил намерен в района на жилищата към едно от местните земеделски управления.

"Една жена беше разкъсана пред очите ми от разрив на снаряд", разказа жител на Акчакале.

През града през последните дни редовно просвистяват заблудени куршуми и избухват снаряди, изстреляни от Сирия при спорадични въоръжени сблъсквания между бунтовници и войници от редовната армия на режима в Дамаск.

Снарядът е бил изстрелян от района на Тел Абяд в сирийската провинция Ракка, и е паднал на улица в Акчакале. Сред ранените има полицаи. Пострадалите са откарани в болница.

Турция е на ръба на войната - готова е да нахлуе в Сирия, за да се бори срещу кюрдските сепаратисти, писа преди месеци руският в. "Комерсант".

Конфликтът в Сирия изостри друго дългогодишно противопоставяне в региона. Възползвали се от конфронтацията между сирийската опозиция и режима на президента Башар Асад, кюрдските сепаратисти се активизираха не само в Сирия, но и в Ирак и Турция.

През септември артилерийски снаряд, изстрелян от Сирия, се взриви в турския град Акчакале в окръг Шанлъурфа. Нямаше загинали, но бяха нанесени щети на няколко сгради, тъй като снарядът попадна в жилищен квартал, предаде bTV.