Детска градина възпитава с хомосексуални жирафи

Архив Бургас

03-10-2012, 08:00

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Малчуганите се учели на толерантност и полов неутралитет

Разкази за хомосексуални жирафи и за семейства с три майки изместват традиционните приказки за Пепеляшка и Снежанка при възпитанието на децата, пише в. Новинар.

Така детската градина „Егалия” в Стокхолм възпитава у малчуганите толерантност към различните.Преподаватели в детското заведение разказвали на малките за семейство еднополови жирафи, които нямали свое детенце и затова отглеждали крокодилче. На децата се четат и книжки за самотни бащи и майки, а по време на игри има, например, три майки в едно семейство.

„Целта ни е да разчупим познатите клишета за ролята на мъжа и жената в обществото. За нас е важно всяко дете да се развива така, както то иска, без да му се налагат стереотипи. Затова от най-ранна възраст се опитваме да създадем у децата толерантност към „различните" - хомосексуалните хора, приемните семейства и самотните родители", обяснява Лота Ражалин, директор на детската градина.

Освен това учителите в детската градина възпитават децата и в „полов неутралитет”. Те насърчават малчуганите да се наричат помежду си „приятели”, а не с местоимения „тя” и „той”. Затова и момченцата си играят и с кукли, а момиченцата са насърчавани да обръщат внимание и на колите и конструкторите.

Много родители и педагози оспорват методите на възпитание и се страхуват, че по този начин децата биха се объркали и биха се приспособили по-трудно в обществото. „На тази ранна възраст децата изграждат началната си представа за всичко, което е около тях. Един по-различен начин на мислене би ги объркал”, споделят ужасени родители, подкрепени от детски психолози. Някои от майките и бащите дори обвиняват преподавателите в детската градина в промиване на мозъци и екстремизъм.

В същото време обаче има дълги списъци за две години напред от желаещи да запишат наследниците си там. Благодарение на методите си, градината, която отвори врати през 2010 г., в момента е най-популярното детско заведение в Швеция.