Горски шеф осъден за бракониерство и подкуп на длъжностни лица

Архив Бургас

03-10-2012, 11:42

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

Венцислав Клодиев Върбанов първоначално бе оправдан от съда в Сливен, но обвинението протестира решението на сливенските магистрати и делото се озова при апелативните в Бургас. Те обаче решиха, че Василев е виновен

Апелативният съд в Бургас осъди шеф на дивечовъден участък към горското стопанство в Сливен за незаконен улов на благороден елен и подкуп на горските стражари.

Венцислав Клодиев Върбанов първоначално бе оправдан от съда в Сливен, но обвинението протестира решението на сливенските магистрати и делото се озова при апелативните в Бургас. Те обаче решиха, че Василев е виновен и го осъдиха на 4 мес. лишаване от свобода условно и правото да ловува година и половина. Според обвинителният акт шефът-бракониер предложил 5 хил. евро на горските стражари, за да  не му съставят акт. По това обвинение ловджията също получи осъдителна присъда.

АС осъди Василев на година и половина. Изпълнението на присъдата обаче е отложено за изпитателен срок от 3 год. и глоба в размер на 2000 лв. Предметът на престъплението – сумата от 5000 евро и ловна карабина м.”Антонио Золи” с оптичен прицел, се отнемат в полза на държавата.
Присъдата подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС на РБ.