Изследват созополското миро и в Западна Европа

Архив Бургас

03-10-2012, 12:49

Снимка:

община Созопол

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

2 независими лаборатории - у нас и в чужбина, ще се произнесат за автентичността на супер находката, с която Созопол за пореден път попадна в центъра на археологичната карта

Две независими лаборатории – една у нас и една в Западна Европа, ще изследват автентичността на откритата в Созопол ампула, която учените предполагат, че съдържа миро от Св. Николай.

“Става въпрос за спектралния анализ, какъвто ще направят и двата екипа”, каза за БургасУтре шефът на музея в Созопол проф. Димитър Недев.

Така специалистите ще могат независимо един от друг да излязат със становище за последната сензационна находка на археолозите в древната църква “Св. Николай” в морския град. Все още няма яснота обаче кога ще бъдат готови първите резултати. 

Мястото, на което е намерена ампулата, в абсидното пространство обаче показва важността на откритието, категорични са археолозите.

Както БургасУтре писа преди две седмици учените попаднаха на керамичната ампула в малка ниша, в по-ранната от двете древни изградени една върху друга църкви. На това място най-вероятно е стояла светата олтарна маса.

Учените са сигурни, че керамичният съд е изработен около VI началото на VII век. Този период е много близък до ранното християнство, където няма пищност и изработките са семпли. Точно така изглежда гърненцето, което учените намериха на 19-и миналия месец.