Екзекутираха публично мъж обвинен в убийство

Архив Бургас

03-10-2012, 13:08

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

По думите на очевидци тълпа от най-малко 100 души са гледали как разстрелват мъжа в Тимбукту

Войнствени ислямисти в северната част на Мали разстреляха публично мъж, обвинен в убийство, пише Би Би Си.

„Той беше застрелян по същия начин, по той е застрелял жертвата си. Това е, което шариата* казва", заяви Санда Оулд Боумана, говорител на бунтовническа група Ансар Дин, които контролират Тимбукту.

По думите на очевидци тълпа от най-малко 100 души са гледали как разстрелват мъжа в Тимбукту.

„Той беше съден, осъден на смърт и екзекутиран тази вечер пред очите на всички", разказва пред Би Би Си очевидец. В законите на шариата пише, че всеки трябва да получи своето възмездие или наказание, нещо като "око за око, зъб за зъб".

Напрежението между ислямисти и бунтовниците-туареги в северната част на Мали ескалира след преврата в столицата Бамако през март.

Това публично убийство се разглежда като последната демонстрация от страна на ислямистите да наложат своето стриктното тълкуване на шариата в африканската страна.

Местен свидетел заяви пред журналисти, че мъжът е член на етническата бунтовническа група туареги - MNLA.

MNLA е бивш съюзник на ислямистки групи (включително "Ал Кайда" в ислямския Магреб), които контролират страната на север. Организацията наложи законите на шериата в много от областите под нейн контрол, въпреки силната съпротива от страна на местното мюсюлманско население.

През последните месеци, ислямистите убиха с камъни двойка, обвинена в прелюбодейство. На няколко други обвинени пък им бяха отрязани крайниците.

Съветът за сигурност на ООН ще проведе заседание в четвъртък, за да разгледа искането на Мали за военна намеса в северната част на страната.

„Ситуацията в Мали не може да продължи по същия начин и нещо трябва да се направи", се казва в изявление на посланика на Гватемала на ООН, Герт Розентал.

САЩ заяви, че ще подкрепи една военна намеса от афро-сили, до толкова до колкото съседните на Мали страни подкрепят идеята./ 24 часа онлайн

* Шариат е съвкупност от правови, морални и религиозни норми на исляма, които обхващат всички страни на живота на ортодоксалните мюсюлмани - религиозна, обществено-политическа, правна, битова.