Прокурор по делото на ямболския кмет аут от процеса

Архив Бургас

03-10-2012, 13:38

Снимка:

БургасУтре, архив

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Процесът продължава и към момента с финални пледоарии на двете спорещи страни.

Състав на Бургаския апелативен съд под председателството на съдия Георги Кошничаров не допусна участие в заседанието на командирования от окръжен съд Ямбол прокурор Димитрина Георгиева. Заседанието бе по делото на кмета на Ямбол Георги Славов.

Двете страни - защитата на Славов и прокурорите Румяна Янкова от Апелативна прокуратура и Димитрина Георгиева, заявиха че няма пречки да се даде ход на делото. В залата присъстваха вещите лица за изготвяне на нова тройна съдебно-техническа и оценъчна експертиза, но липсваше редовно призованият представител на Община Ямбол. Съдът даде ход на делото, но адвокат Трендафилов, който защитава кмета на Ямбол поиска да види командировъчното на прокурора от окръжна прокуратура Ямбол и след това заяви, че има възражения относно участието й в делото, информира радио Фокус.

Оказа се, че прокурорката е конституирана като част от държавното обвинение на базата на чл.107 от Закона за съдебната власт, регламентиращ командироването на магистрати. В този случай обаче не са изпълнени изискванията на закона – това да се случи при трайна нетрудоспособност или при свободни бройки в съответната прокуратура. Поради тази причина процесът продължи само с обвинителя от Апелативна прокуратура – Бургас.

В хода на заседанието бяха представени съдебно-технически експертизи, които трябваше да докажат дали е нанесена щета на общината с възлагането на поръчката на фирма Диана комерс І ЕООД. Според експертизата, цените на фирмата са значително завишени. За сравнение вещите лица взели цени на  строително-монтажните работи по други аналогични проекти. Разликата в цените е доста сериозна и стига до 357 хил.лв. или 39, 6 %. Защитникът на ямболския кмет оспори заключението с обяснението, че част от извършените дейности не са включени в СМР, не било взето и предвид сложността на изпълнението на обекта.

Процесът продължава и към момента с финални пледоарии на двете спорещи страни.