Прерязаха лентата на Четвъртък пазара, подариха на кмета мерудия с надпис ГЕРБ (снимки)

Архив Пловдив

04-10-2012, 12:19

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

На церемонията присъства и бившият градоначалник Славчо Атанасов

Голям обществен интерес предизвика откриването на емблематичния за Пловдив Четвъртък пазара. От вълнение директорът на ОП „Общински пазари“ Минко Минков обърка река Дунав с Марица, припомняйки историята на тържището. Четвъртък пазара се ражда в края на 19 век на брега на Марица и оттогава е един от символите на Пловдив.

Кметът Иван Тотев пък за малко да пропусне да даде думата на отеца, който трябваше да измоли Божията благословия за подновения обект. Тотев покани пред микрофоните бившия градоначалник Славчо Атанасов, тъй като именно той е стартирал обновяването, но Атанасов само стисна ръката му и не пожела да говори.

Търговци на подправки се бяха подготвилили специално за рязането на лентата на тържището. Майстори на асеновградски мерудии подариха на Тотев бурканче с надпис ГЕРБ, изписан с чубрица, бял и черен пипер и сол.

Най-голямото притеснение на търговците е дали местата за паркиране ще бъдат достатъчни за клиентите. Според тях платежоспособни са хората с лични автомобили. „Пазарът стартира с безплатен подземен паркинг с 54 места. От западния гръб на тържището клиентите също могат да спират безплатно“, уточни Тотев. Информационна светеща табела на ул. „Димитър Цончев“ показва колко са свободните места в подземния паркинг.