Ексклузивно! След Йоан Кръстител откриха мощи и на Свети Николай

Архив Пловдив

04-10-2012, 15:26

Автор:

Нели Иванова, БургасУтре

Всичко от Автора

Откритата преди 2 седмици ампула, в която учените предположиха, че има миро на светеца, съдържа 3 костици на възрастен индивид от мъжки пол

Ексклузивна новина за мощи на Свети Николай върна Созопол в центъра на археологичната карта. След мощите на Йоан Кръстител, които бяха открити на територията на морската община, сега се оказа, че разполагаме с останки и на Свети Николай! 

Намереното преди 2 седмици глинено гърне, в което учените предположиха, че има миро на светеца, всъщност съдържа три костици, потвърди за БургаУтре шефът на НИМ проф. Божидар Димитров.

"Те принадлежат на възрастен индивид, най-вероятно мъж", сочи заключението на специалистите.

Две независими лаборатории - у нас и в Западна Европа, се заеха със спектрален анализ на ампулата. Първите резултати са от остеологичен анализ на лабораторията на НИМ от днес сутринта. Неговата цел е да покаже дали костиците са човешки, пише БургасУтре.

Изумителните резултати сочат, че едната частица е от темето, втората е от дясната яблъчна кост, на възрастен човек, най-вероятно мъж, категорични са проф. Йордан Йорданов и д-р Бранимира Димитрова.

Третият фрагмент е от част от компактнот вещество на дълга кост, заключиха още експертите.