Българското суеверие и краят на света

Архив Пловдив

04-10-2012, 16:31

Автор:

Никола Христов

Всичко от Автора

КОМЕНТАРЪТ: Плюем на пламъците и вярваме, че много хубаво не е на хубаво. Тайно се надяваме, че и обратното е вярно

Една пловдивска двойка ще си присвои предсказания от маите апокалипсис за лично ползване, като сключи брак на 21 декември тази година. След официалната церемония сватбарите ще имат уникалната възможност да празнуват в ресторант на края на света. Жалко обаче че няма повече българи, които да посрещнат тази злокобна дата с такова чувство за хумор. Това вероятно се дължи на вкоренената ни суеверност. Не случайно сме страната на маговете и врачките. Българи са създали и безброй секти – като се почне с Богомилите и се стигне до Клонка Давидова. 

Всъщност историята на Дейвид Кореш, която мнозина навярно си спомнят, е доста показателна. Проповедникът и над 70 души – негови последователи, сред които и над 20 деца, бяха обсадени от ФБР. Вместо да напуснат своята обител и да се предадат на властите обаче сектантите избраха да останат до последно и изгоряха живи при запален неясно от кого пожар. За мнозина българи положението е подобно – обградени от лоши новини, немотия и неуредици, виждаме накъде вървят нещата и въпреки това избираме да останем върху тази земя като една човешка длан. Плюем на пламъците и вярваме, че много хубаво не е на хубаво. Тайно се надяваме, че и обратното е вярно. Има обаче една разлика – децата няма да изгорят с нас.

Преди години родителите съветваха наследниците си: учи, за да не работиш. Днес правилото е по-скоро: емигрирай, за да не мизерстваш. Дори и без подобни наставления обаче тийнейджърите са си направили добре сметката. Затова и разграбват бланките, за чуждите университети. Техните батковци и каки пък вече отказват брак - не искат да се  обвързват, за да могат да избягат на гурбет. Това е истинският апокалипсис. Tой настъпва ден след ден и само сватбите могат да го спрат.