Разпознат е атентаторът от "Сарафово"

Най-доброто от печата

04-10-2012, 07:48

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Преглед на печата днес, 4 октомври

Атентаторът от бургаското летище беше категорично разпознат от бившия си учител - радикалния салафитски лидер Омар Бакри. Това твърди самият Бакри в интервю за Центъра за Близкоизточни изследвания, предоставено на "24 часа". Ставало дума за шведския гражданин Махди Газали, чиято снимка се появи по медиите след атаката. Той е убеден, че човекът на кадрите е този, за когото става дума, както и, че той със сигурност е загинал при атентата.

Водещата новина във всички медии днес е, обяснимо, новият бюджет 2013. Законопроектът за държавния бюджет за 2013 г. и съпътстващите го документи бяха публикувани вчера на сайта на финансовото министерство. Очаква се те да бъдат внесени за гласуване от кабинета идната седмица. В него кабинетът се надява на 30.548 млрд. лв. приходи, макар че те не покриват разходите на държавата и бюджетът ще е на дефицит от над милиард лева.

Проблемите около референдума за АЕЦ "Белене" нарастват лавинообразно. Вчера "Синята коалиция" се закани да се обърне към Конституционния съд, който да се произнесе дали е законно да се проведе общонародно допитване по зададения от БСП въпрос. Според синия депутат Михаил Михайлов той създава правното основание да се смята, че е поставен като инвестиционно намерение. "А според закона за прякото участие на народа във властта на референдум могат да бъдат решавани единствено проблеми от компетентността на НС", обясни той. Депутатите създадоха поредната временна анкетна комисия, която ще проверява всички данни, факти и обстоятелства около строителството на АЕЦ "Белене" от 2002 г. до март 2012 г. Органът бе създаден с гласовете на ГЕРБ, "Синята коалиция", "Атака" и независими. От БСП бяха против, а от ДПС се въздържаха. В последния момент бе прието предложение на "Атака" заседанията на комисията да се предават пряко по БНТ и БНР, което е безпрецедентен случай в досегашната парламентарна практика.

Дама влиза в битката за главен прокурор, пише в. „Стандарт“. Прокурорите Галина Тонева, Бойко Найденов и Николай Кокинов са фаворитите за наследници на поста на Борис Велчев, научи "Стандарт". Кандидатурите им за главен прокурор ще бъдат издигнати веднага след старта на процедурата за избор на обвинител номер 1. Из коридорите на Съдебната палата се говори, че фаворит за поста е досегашният заместник на Борис Велчев - Галина Тонева. Причината е, че и тримата кандидати нямало да успеят да съберат необходимите им 17 гласа за избора. Затова се очаква около кандидатурата на Тонева да се обединят за сметка на шефа на Националната следствена служба Бойко Найденов и градския прокурор на София Николай Кокинов.                       

Въпреки, че все още не е ясно дали летище София ще се отдава на концесия, вече има проявен интерес от фирми от цял свят. Процедурата за отдаване на столичната аерогара ще бъде обявена до края на мандата на правителството на ГЕРБ, потвърди неотдавна в интервю за "Стандарт" транспортният министър Ивайло Московски. Вече е избран консултант, който прави финансово-икономическата обосновка, която ще покаже дали летище София ще се отдава самостоятелно или в пакет с бившия военен аеродрум в Балчик. Причина за бързането е решението на Международния арбитражен съд в Париж летище София да плати 27,7 млн. долара на кувейтската компания МАК/АДМАК, която преди шест години построи новата полоса за излитане и кацане, плюс 5 млн. паунда разноски по делото. Изплащането на дълга ще обезкръви летище София и то няма да може да инвестира нищо, обясни Московски. Бъдещият концесионер ще трябва да изпълнява генерален план за развитие, който догодина ще бъде изготвен.

С 249 мерки намаляват бумащината, съобщава пък в. „Монитор“. До 30 ноември трябва да бъдат изпълнени 249 мерки за намаляване на административната тежест на бизнеса, реши вчера правителството. Повечето от тях са предложени от неправителствени, браншови и работодателски организации. Една от промените предвижда фирмите, които оказват пътна помощ, да се контролират от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Необходимо е също така да се изгради електронна система за подаване на молби за издаване на документи по гражданско състояние. Предстои ревизия и на режима, при който се обменят документи, свързани с българското гражданство, които сега се получават твърде бавно.

18 метра остават до края на Дунав мост 2. Общата дължина на съоръжението е 1791 метра. Очакваният трафик още през първата година от пускането в експлоатация ще бъде над 100 хил. превозни средства.