Студентски град – кампус или кръчма?

Архив София

04-10-2012, 18:12

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

И докато тук драмата тече седмици, в съда 4 години гледат делото "Амнезия"

За пореден ден, а и за пореден път, собственици и управители на заведения в Студентски град се събраха, за да протестират срещу забраната – кръчмите, баровете и дискотеките там да хлопват кепенци в 22 часа.

„Законопроектът, целящ затварянето на заведенията, е лицемерен и решава проблемите на парче. Това никога не е било кампус, а и със създадената обстановка в него няма как да стане, заяви юристът Ангел Кьосев, представител на собствениците на заведения в Студентски град.

По думите му този спецзакон се гласува за едно място, което е обикновен и нормален квартал на столицата.

„Това е тенденциозен удар, всички такива обекти в другите квартали на столица остават да работят по стария ред“, коментира той.

Според юриста този законопроект е гласуван на първо четене в парламента в противоречие със Закона за нормативните актове.

„Това, че са се случили някои трагични събития е факт, но това по вина на собствениците на заведения ли е?“, попита Кьосев и продължи :"Внесли сме и писмено становище до комисията, това правим под натиска на народните представители, защото ние също искаме да работим за подобряването на средата в Студенския град. Ние сме готови да помагаме за тази сигурност, как ще стане това нещо трябва да бъде уточнено с органите на държавата".

Адвокатът призова МВР да увеличат служителите си, а Софийска община да изгради видеонаблюдение в Студентски град.

„Готови сме на всякакви други разговори, с които да се достигне консенсус и реално решаване на проблема, а не просто закриването на една голяма част от бизнеса“, коментира Кьосев.

Само преди ден собствениците на заведения в Студентски град обавиха, че са готови да плащат за частна охрана.

В момента, когато за пореден  път собствениците на кръчми в Студентки град изказват  претенциите си, в СГС се гледа поредното дело за зверското убийство на студента Стоян Балтов преди четири години пред дискотека "Амнезия".

Днес магистратите за първи път приеха заключенията на съдебните патолози. Според техните
заключения смъртта на смъртта на Стоян Балтов е настъпила в следствие на множество целенасочени удари в областта на главата и шията.

4 години по-късно разбрахме, че това не са били случайни удари, а целенасочени, а смъртта на Балтов е настъпила мигновено.

Подсъдими за убийството на студента са Александър Данаилов, Вили Георгиев и Светлозар Стоилов.

Очаква се през декември съдия Петя Крънчева да чуе пледоариите на страните по делото и обясненията на тримата подсъдими, ако те желаят да направят такива.

До края на годината тя трябва да се произнесе и с присъда.