Пасажи от паламуд нападнаха Черно море, смаяха рибарите

Архив Бургас

04-10-2012, 13:56

Снимка:

БургасУтре

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

Мрежите им преливат, всеки ден вадят по 200-300 паламуда.

На богат улов се радват морските вълци след като в Черно море нахлуха невиждани пасажи от паламуд.

"Такова нещо не сме виждали, рибари сме от години, но толкова риба на едно място досега не е имало", запалено обясняват рибарите. Мрежите им преливат, всеки ден вадят по 200-300 паламуда.

"Вече няма къде да я прибираме, фризерите и хладилниците ни са пълни до горе", споделят пред БургасУтре смаяните риболовци.

Те си обясняват големите пасажи с топлото време. По думите им паламудът идва от съседна Турция, където е много по-горещо затова рибата идвала към нашето море. Друга причина е, че гони по-малки риби като сафрид и чернокоп, а такива пасажи нахлуха у нас още в средата на месец септември.

Заради богатия улов цената на вкусният морски деликатес падна на 3-3.50 лв. за килограм. Само преди седмица тя се търгуваше на по 7 лв. и то на едро. Сега обаче има изобилие от паламуд навсякъде, което автоматично сваля цената.

Любителите на хишната риба могат да я намерят и по пазарите за по 4-5 лв., но от бранша препоръчват хората да пробват първо при рибарите из крайбрежните градчета, тъй като единствено там е сигурно, че рибата ще е прясна и могат да си я вземат директно от мрежите.

За разлика от специализираните магазини, където търговците използват хитринки като например да размразяват стока, която не са успели да продадат и да я пробутат за току що уловена, обясняват запознати.