Созопол внесе проекта за рибарското пристанище, одобрението до месец

Архив Бургас

04-10-2012, 17:51

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Разширението, модернизацията, реконструкцията на пристанището и изграждането на модерно място за първа продажба на риба е основната цел на проекта 

 

Община Созопол внесе проекта за рибарското пристанище на Черноморец в ИАРА и в началото на ноември се очаква той да бъде вече класиран.

Разширението, модернизацията, реконструкцията на пристанището и изграждането на модерно място за първа продажба на риба е основната цел на проекта. Той е на обща стойност близо 8 милиона лева, с които ще се изгради модерна рибна борса.

В нея ще се търгува рибата от цялото Южно Черноморие. Според кмета на община Созопол Панайот Рейзи, това ще даде сериозен икономически тласък за развитието на Черноморец и ще го превърне във водещ рибарски център.

"Коментира се, че три пристанища, сред които е и нашето, са сред приоритетите на правителството. Това ни дава сигурност, че ще има резултат още на първото класиране", заяви Рейзи.

Той уточни, че с реализирацията на проекта ще бъдат извършени рехабилитационни мероприятия на съществуващите и действащи, изградени преди години съоръжения за приставане на рибарски лодки и малки плавателни съдове в района на съществуващия пристан “Черноморец”. 

Ще бъде проектиран и изграден ограден вълнолом – каменно-насипен тип с защита от акроподи 2 и 3 м и с дължина 237,50 м за надеждна защита на вътрешната акватория на пристана за рибарски лодки и плаващи пристани - понтонен тип.

В проекта е заложено още проектиране и изграждане на пирс за рибарски кораби и лодки, Като се направи удължение със 125 м на съществуващото оградно съоръжение. Предвижда се още проектиране и ранжировка на вътрешната акватория от плаващи понтони на лодъчните пристани в защитената акватория, като ще бъдат направени проучвания за броя на лодкостоянките в средно срочен план.

В проекта на община Созопол е включено още и проектиране и изграждане на прилежащата територия за обслужване на дейностите на рибарския пристан, като пункт за първоначална продажба на риба и като място за минимално техническо обслужване на плавателните съдове и лодки, планирани за посещения в пристана за рибарски лодки.