Без пари, вън от Градски транспорт

Мисия Пловдив

05-10-2012, 00:00

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

70 шофьори и кондуктори напускат доброволно. Карат ги да подпишат, че няма да търсят стари заплати и лихви от фирмата

70 шофьори и кондуктори от "Градски транспорт" АД официално вече не са на работа, научи ПловдивУтре. Голяма част служителите в транспортната компания са пожелали да напуснат работата си по чл. 327 ал.1 т.2 от КТ заради неизплащане на трудови възнаграждения, каза председателят на "Подкрепа" в предприятието Юлияна Трайкова.

"Вчера повечето колеги получиха разписаните заповеди от личен състав и отиваме в Бюрото по труда", съобщи Трайкова. По-голяма част от напускащите били принудени да подпишат споразумение, че се отказват от заплатите, които им дължи Ангел Батаклиев, както и от 30% лихва върху неизплатените пари, казаха от "Подкрепа". Само на един шофьор фирмата има да дава близо 3000 лева. "Повечето колеги имат да вземат по 40% от заплатите си бавени от миналата зима. Караме с 200-300 лева от 18 месеца", възмутени са шофьори.

Според синдиката в тридневен срок "Градски транспорт" е длъжен да изплати всички забавени възнаграждения, в противен случай служителите ще заведат съдебни дела.

"Заради напускането на персонала част от линиите тази сутрин отново останаха непокрити", каза Трайкова. Не достигат шофьори и кондуктори и рейсовете няма как да излязат от гаража.

Припомням, че преди дни община Пловдив прекрати едностранно договора с "Градски транспорт" АД за тролейбусния превоз в града.

"Всеки има право да ме съди", каза кметът Иван Тотев относно намерението на Батаклиев да си търси правата пред Темида.

За проблемите в "Градски транспорт" са наясно в Инспекцията по труда и в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".