Дянков "за" данък лихва и за "заплатa според града"

Архив София

05-10-2012, 09:01

Снимка:

БГНЕС

Автор:

SofiaUtre

Всичко от Автора

Най-интересното от печата за последния работен ден от седмицата

"Справедливо е да има данък върху лихвите, аз плащам такъв за влоговете си в САЩ", споделя пред "Стандарт" вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

"Горивата, а не храните ще надуят инфлацията. Бюджет 2013 е бюджетът на по-високите доходи", уточнява той.

"Заплатaтa според града", тази нова идея споделя пред изданието финансовият министър.

Тя ще се обсъжда от правителството с бизнеса и синдикатите на следващия Тристранен съвет.

Минималната заплата в София да бъде различна от тази в Монтана или Видин. Според Симеон Дянков за 310 лева минимална заплата в София, Пловдив или в Бургас не работи почти никой.

"24 часа" съобщава, че ще проверяват телефонни разпечатки от разговори за АЕЦ "Белене". Ще бъде огласена и документацията по преговорите, за да се разбере какво точно е притеснило Станишев да не подпише договора за цялостното изграждане на централата.

В същото време резултатите от стрес тестовете на ядрените централи в Европа, поръчани от Брюксел, показват, че всички атомни централи в ЕС имат проблеми със сигурността и трябва да вложат пари за отстраняването им. Френски, шведски и финландски атомни централи се оказват най-опасни.

В АЕЦ "Козлодуй" липсват предпазни устройства срещу газови експлозиви.

В интервю за "Дума" Михаил Миков, зам.-председател на ПГКБ, е убеден, че: "Властта се стъписа пред волята на хората. Управляващите няма да се спрат пред нищо, за да провалят референдума за АЕЦ "Белене. Няма по-евтина енергия от ядрената, но за нея няма бъдеще без изграждането на нови мощности", казва левият депутат.

Анализът на "Сега"задава реторичен въпрос: "Как му беше името на ЕС?" Как се казва онова, в което България влезе преди пет години? Не е нужно да питате разни Златки в телевизионни шоу програми, за да се посмеете.

Скоро повечето българи ще забравят, че са част от Европейския съюз, както забравиха, че България членува и в Съвета на Европа. С изключение на еврофондовете България изгуби интерес към общата европейска политика.

Докато брюкселски мъдреци вихрят фантазията си за изграждане на европейска федерация върху основите на клатушкащата се еврозона, нашите политици полека се усамотяват на границата между Европа и Анадола с единствената надежда да ги оставят спокойно да консумират европейските фондове.

"Държавата прехвърли на общините отговорността за застрояването", съобщава още "Сега".

Депутатите бламираха намерението на регионалния министър Лиляна Павлова да спре всички нови строежи в общините без общ устройствен план и решиха да запазят сергиите в курортите.

Парламентът вчера гласува, че 6 месеца след влизането в сила на Закона за устройство на територията (ЗУТ) общините трябва да започнат да изработват плановете и да ги приемат до 1 януари 2016 г.

У нас 160 от 246-те общини нямат общ устройствен план. Обяснението им е, че местните власти нямат средства за изготвянето им.

Председателят на регионалната комисия Любен Татарски (ГЕРБ) посочи друга причина - без плановете по-лесно се работи на парче и се променя предназначението на земеделска земя или горски територии.

"Опозицията посрещна на нож проекта на ГЕРБ". Ден след като се появи в публичното пространство, проектобюджетът на правителството вече се посреща на нож от опозиционните партии.

Макар и с различни аргументи, депутати от всички опозиционни парламентарни групи дадоха своята изцяло негативна оценка за предложения документ.

"Това е прощалната пица на ГЕРБ, която този път е несдържано щедра, за да се подмамят хората да гласуват за тях", саркастично отбеляза червеният депутат Петър Димитров. И посочи, че икономиката изпада във все по-тежко състояние с нарастването на безработицата и спада в икономическата активност.

"Не виждам никаква национална инициатива, която да ни изкара от това състояние. Растежът през изминалата година се дължеше изцяло на европейски пари, а единствените два отрасъла, които вървяха нагоре, са селското стопанство и туризмът", допълва той.

"Труд" пък изрежда трите основни опори в Бюджет 2013: повишено потребление, борба със сивия сектор и рекордни постъпления от дивиденти на държавните фирми.

Догодина държавата разчита да събере с 1,8 млрд. лв. повече приходи от тази. "Бюджет 2013 - реален и изпълним", е изводът.

Обвързани с икономиката са и данните от специализирано проучване, провеждащо се в 38 държави от Европа, които вестникът цитира - само 1 от 5 туристи отново би дошъл у нас.

Чужденците харесват много храната и цените на услугите ни, но дават лоша оценка за пътищата ни. Съотношението "качество-пари" получава от чуждите туристи отличен, подобна е оценката и за показателя "пазаруване-пари".

Но достъпът до обществения транспорт, инфраструктурата и възможностите за развлечение - имат лоша оценка. Като отговор на тези оценки е интервюто на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който прогнозира категорично пред "Труд": "Най- привлекателни ще сме в региона!"