Турция няма да започва война със Сирия

Архив София

05-10-2012, 09:12

Снимка:

БГНЕС

Автор:

SofiaUtre

Всичко от Автора

Ердоган обяви, че иска мир и сигурност в региона

Турция няма намерение да започва война със Сирия, заяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган след гласуването от турския парламент на резолюция, разрешаваща на правителството да провежда военни операции в Сирия.

"Всичко, което искаме в този регион, е мир и сигурност. Това е нашето намерение. Нямаме намерение да започваме война със Сирия", заяви Ердоган в Анкара по време на съвместна пресконференция с иранския първи вицепрезидент Мохамад-Реза Рахими.

Същевременно, сирийският посланик в ООН Башар Джаафари заяви, че Сирия не се стреми към ескалация с никой от своите съседи, включително Турция, предаде АФП.

"Сирийското правителство има много важен интерес – да поддържа добросъседски отношения с Турция, каза посланикът. В случай на граничен инцидент между двете държави, правителствата трябва да действат разумно и рационално", добави той.

В същото време той призова Турция да окаже сътрудничество при контрола на общата граница, за да се попречи на проникването на въоръжени групировки, като обвини някои от тях, че са извършили атентати в Сирия.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен