ГДБОП прихвана фирма с незаконен софтуер

Архив София

05-10-2012, 10:04

Снимка:

БГНЕС

Автор:

SofiaUtre

Всичко от Автора

По първоначални данни са нанесени щети за над 150 000 лева

ГДБОП е провела полицейска операция за пресичане и предотвратяване на престъпна дейност, свързана с незаконно използване на бизнес софтуерни продукти и специализирани програми.

В хода на акцията са проверени офиси на фирма в столицата. Дружеството се занимавало с разработка на гама от професионални и полупрофесионални мултимедийни устройства, предназначени за многоканален запис, възпроизвеждане, обработка и управление на аудио сигнали, дизайн, производство и маркетинг на иновативно дигитално аудио оборудване за музикалната и филмовата индустрия.

От офисите й антимафиотите иззели 24 компютърни системи с нелицензирани специализирани софтуерни продукти –„Corel Draw, Windows Server, Microsoft Office Pro, Adobe Acrobat Distiler, Adobe Acrobat Pro, Photoshop Adobe, Auto CAD, Office Basic, Nero 6, Win Rar и др.. Иззет е и специализиран софтуер „Solid works 2012“, струващ около 10 000 евро.

Според експерти нанесените щети на компаниите, членки на Сдружението на издателите на бизнес софтуер, са на стойност за над 150 000 лева.

Установено е, че фирмата е изградила широка мрежа от дистрибутори на територията на страната и рекламирала дейността си посредством чуждестранни сайтове, достъпни от цяла Европа.

Образувано е досъдебно производство.