Няма сделка между прокуратурата и Вальо Топлото

Архив София

05-10-2012, 11:47

Автор:

SofiaUtre

Всичко от Автора

Днес не се стигна до споразумение по делото за пране на пари

Бившият директор на "Топлофикация"-София Валентин Димитров и прокуратурата не се разбраха за параметрите на споразумението по делото, което се води срещу него за пране на пари.

На последното заседание Вальо Топлото поиска споразумение с прокуратурата, но днес прокурор Виолета Тонева обясни, че преговорите трябва да се водят с наблюдаващия прокурор Божидар Джамбазов, който обаче тогава не присъства и затова делото бе отложено.

Днес Джамбазов обясни пред журналистите, че предварителното му условие, за да бъде сключено споразумение, е да бъде призната вината.

"И от там насетне би могъл да се направи някакъв разумен компромис за наказанието, за което би могло да се сключи споразумение. Липсата на признаване на вина по всички обвинения няма как да доведе до сключване на споразумения между г-н Димитров и прокуратурата", отсече прокурорът.

Джамбазов допълни, че продължава да поддържа становището си, че има извършено престъпление по всички пунктове на обвинителния акт.

Венцислав Тудоленски, който е адвокат на Валентин Димитров изтъкна, че не са постигнали споразумение в частта за данъчните нарушения.

"Ние мислехме, че общо може да се постигне споразумение, но не се постигна просто, направихме няколко срещи с прокуратурата и не се постигна. Ние трябва да дойдем с готово споразумение в съдебна зала, но няма такова, така че ще си тече съдебното следствие, ще се разпитват свидетели", поясни юристът.

Като такъв днес се яви в залата и бившият енергиен министър Румен Овчаров. Той обаче най-вероятно ще говори пред магистратите на 27 ноември, за когато е насрочено следващото заседание по делото.

Sofiautre.bg припомня, че на 15 юни Софийският апелативен съд (САС) оправда Валентин Димитров по делото за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Прокуратурата беше обвинила Топлото, че е присвоил 5 936 032,42 лв. от "Топлофикация-София" за периода от 10 януари 2003 г. до 16 март 2006 г.