Над 13 хиляди деца без детска градина в София

Архив София

05-10-2012, 13:53

Снимка:

БГНЕС

Автор:

SofiaUtre

Всичко от Автора

Най-голям е дефицитът на места в яслените групи, признава кметицата

Към септември 2012 година няма места в детските градини в София за 13 291 деца. Това пише в официалния си отговор до общинския съветник от БСП Борис Цветков столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тези данни, обаче, са само на базата на подадените молби от страна на някои родители и не е ясно колко още деца, родени в София, остават извън забавачките.

Най-голям дефицит на места за прием на деца има в яслените групи. За 4440 деца, родени през 2010 година все още няма места, въпреки желанието на техните родители да ги настанят в яслена група. Същото важи и за 3561 деца, родени през 2011 година.

Очаква се все пак до края на годината да бъдат открити 6 нови сгради на детски градини в районите "Надежда", "Кремиковци", "Илинден", "Лозенец", "Слатина" и "Овча купел", за да могат да се осигурят около 400 нови места, а през следващата година поне по план трябва да започне строителството на 6 нови сгради, обяснава кметицата.

В някои райони на София липсват места в детските градини, тъй като сградите, които трябва да се ползват, са дадени за ползване на общинска или районна администрация или в тях са настанени частни детски градини.

Проблемът съществува в районите "Изгрев", "Младост 1", "Красно село" , "Люлин 6", твърдят от БСП.