Дянков си падна по регионалните заплати: Разумно е!

Архив София

05-10-2012, 14:43

Снимка:

БГНЕС

Автор:

SofiaUtre

Всичко от Автора

Идеята обаче не била негова, имало я в Европа

Икономически предложението за различните минимални работни заплати в различните райони е разумно, коментира пред журналисти министърът на финансите Симеон Дянков.

Финансист №1 на държавата сподели, че очаква във вторник идеята да бъде развита. Тя е излязла от първоначалните разговори с представители на Националния съвет за тристранно сътрудничество, а не е на министъра или на Министерство на финансите, поясни той.

"Идеята е разумна и два възможност за една гъвкавост от гледна точка на това каква е икономическата ситуация в отделните райони. Но дали юридически това може да стане е въпрос на тристранния съвет", каза Дянков.

По думите му има доста европейски държави, които имат такава практика. Част от тях обаче са федерален тип –  Германия, Франция, посочи той.

"Юристите на тристранния съвет трябва да проверят дали юридически е възможно реализирането на тази идея", заключи министърът.

От Българската стопанска камара побързаха и приветстваха намерението на финансовия министър за диференцирана минимална работна заплата.

"Предлагаме да се вземе по-смело икономическо решение – минимална работна заплата да съществува там, където държавата е работодател". Това се казва в коментар на Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК.

По думите му въвеждането на диференцирана минимална работна заплата е стъпка за предпазване на бизнеса от закриване на работни места и самоликвидиране.

От КНСБ веднаха възроптаха и написаха до медиите, че тезата - минималната работна заплата (МРЗ) да е различна в регионите, е неприемлива.

Според експертите на синдиката - трябва да има единна МРЗ, като се предоставя възможност за договаряне в процеса на колективното трудово договаряне на равнище бранш или предприятие.

"Минималната работна заплата има защитна функция за всички и нейният размер не бива да е под официалната линия на бедност", допълват от КНСБ.