Путин нападна НАТО

Архив София

05-10-2012, 18:49

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Русия се безпокои и ще продължи да се безпокои от експанзията на НАТО

Руският президент Владимир Путин заяви, че НАТО е атавизъм от ерата на Студената война, но допълни, че все пак западният съюз може да играе някаква позитивна роля.

„До известна степен, под определени обстоятелства, ако действа под мандата на Съвета за сигурност на ООН, НАТО може да играе позитивна роля. Ще развием нашите връзки с тази организация", обясни Путин, цитиран от Ройтерс.

По думите на Путин НАТО трябва да се трансформира в политическа организация, колкото е възможно по-бързо, съобщава РИА Новости.

„Неразбираемо е, защо е още така", изтъкна той, допълвайки, че Русия би искала НАТО да остане в границите на своята установена от закона дейност и да не се стреми към глобален статус.

Русия се безпокои и ще продължи да се безпокои от експанзията на НАТО, добави той.

„Разговорите са едно нещо, но разполагането на някакви атакуващи системи или ракетни отбранителни системи близо до нашите граници е доста различно нещо", каза още руският президент.

„Това създава истински заплахи за нашата територия. Излишно е да казвам, че в този случай ние ще трябва да изградим наша отбранителна политика, която да неутрализира заплахата", завърши той.

Руският президент изрази коментара си по време на посещение на руската база в Таджикистан. По-рано той се срещна с президента на Таджикистан във връзка с подписани споразумения между двете държави.