Халката помага на забранената любов, само не минавайте през нея сам

Архив София

06-10-2012, 15:59

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

На скалния феномен приписват магическа сила да дарява здраве и живот

От всички забележителности сливенци признават на първо място скалния феномен Халката и го смятат за символ на града, пише в. "24 часа".

Уникалното образувание е в североизточния край на Сливен, на 550 м височина над долната станция за лифта към Карандила.

Почти 10-метровата пръстеновидна скала се извисява сред синкави зъбери и дълбоки гори, които таят легенди и провокират въображението.

Старо предание носи, че в праисторически времена това място било закътан пристан на бурно море и към скалата с дупка привързвали корабите. Халката била спасение и надежда, че няма да потънат.

На Халката приписват магическа сила да дарява здраве и живот. Легенда разказва, че забранената любов на девойка и момък станала възможна, когато двамата се хванали за ръце и едновременно преминали през отвора на пръстена. Оттогава безброй двойки изпробвали това тайнство, влюбвали се за цял живот и създавали щастливи семейства.
Фолклорът предупреждава и за опасна грешка - ако сам човек премине през пръстена от север на юг и не се върне обратно, магия ще промени пола или образа му.

Казват, че най-редовни пешеходци към Халката днес са бивши пациенти на кардиологията. Мнозина идват дотук заради красивата гледка от високо към Сливен, други - за да посрещнат изгрева или просто да поседят прегърнати.