Десетки видяха как се шофира на няколко чашки с алкохолни очила

Архив Бургас

06-10-2012, 13:42

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Тестове ще се проведат и утре от 11 до 15 часа в района на ул. „Александровска” и ул. „Богориди”.

Десетки бургазлии изпробваха могат ли да си стоят на краката или не и какви ще са реакциите им при шофиране, ако са приели алкохол равен на 1,7 промила.

 Вместо да вредят на здравето си за нестандартния тест, част от кампанията „Алкохолът е лош шофьор”, единственото което трябваше да направят участниците е да се оборудват с така наречените „алкохолни очила”.

Инициативата, която стартира днес в центъра на града, е на „Каменица” АД. 

„Основна нейна цел е да акцентира върху един от най-актуалните и чувствителни проблеми, свързани с пътната безопасност - отговорната консумация на алкохол сред водачите и отговорното им поведение на пътя”, обясняват организаторите на кампанията.

Очилата стимулират реакции при различна употреба на концентрат, съответно от 0,4 до 0,6 промила и от 0,6 до 0,8 промила, които са за нощно виждане. По-екстремните можеха да посегнат и към приспособленията, които стимулират от 0,8 до 1,5 промила и от 1,0 до 1,7 промила.

„Целта на тези тестове е да даде възможност на всеки участник да разбере в безопасни условия и въз основа на преживян опит как съответното количество алкохол променя реакциите и възприятията му и го прави неспособен да шофира”, разказаха на необичайната инициатива организаторите.

Тестове ще се проведат и утре от 11 до 15 часа в района на ул. „Александровска” и ул. „Богориди”.