Задържаха Данчо Пръча

Крими

07-10-2012, 19:03

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Емблематичният за Врачанския регион бандит е спипан при операция "Пръча"

При специализирана полицейска операция „Пръча” е арестуван Йордан Тонов - Данчо Пръча, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус".

Службите са имали предварителна информация и са работили по информация за подготовка за купуване на  банкноти менте по 50 евро.

„Във вчерашния ден късно следобяд на 37-ми километър на бензиностанция „Лукойл” близо до Ботевград в момент на предаването на 88 броя неистински парични знаци с номинал по 50 евро бяха задържани трима души. Това са 49-годишният Сергей, известен на МВР с криминални регистрации за кражби и побои; 61-годишният Емил, криминално проявен, осъждан в Италия, и Данчо Пръча, който е управлявал моторното превозно средство. Той е една от емблематичните фигури на Врачанския регион, занимавал се е с разпространение на наркотици, сводничество, рекет и изнудване, има многобройни висящи дела”, каза министър Цветан Цветанов.
 
Вчера и днес продължават процесуално-следствените действия на адреси.

В момента Пръча има една десетгодишна присъда, постановена от Врачански окръжен съд, на 28 декември 2011 г. От април 2012 година мярката му за неотклонение е била променена от „задържане под стража” в „домашен арест” и впоследствие – в „парична гаранция” 10 000 лева.

„На 19 октомври предстои разглеждане на делото му на втора инстанция. Надявам се, освен потвърждение на присъдата от първата инстанция, Данчо Пръча да бъде задържан, за да не изпадаме пак в подобни ситуации, както с братя Галеви и други емблематични криминални фигури на организираната престъпност в България. Виждате, че при едно бавно правораздаване и протакване с възможностите, които защитата винаги може да използва, при промяна на мерките за задържане под стража, тези лица не се занимават с нищо друго, освен с престъпна дейност. Затова е много важно, когато има осъдителни присъди, съответните инстанции да приключват работата си по-бързо, за да се знае дали лицата ще трябва да лежат в затвора или – да са на свобода и да правят това, което прави и в момента Данчо Пръча”, каза Цветанов.