Програмата на "Студио 5" от 7 до 11 октомври

Архив София

07-10-2012, 09:35

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Красива музика и качествен театър, както винаги "Студио 5" предлага истинско изкуство в невероятна атмосфера!

Вижте програмата от 7 до 11 октомври

ПРОГРАМА НА "СТУДИО 5" - 7 -11 октомври

► 7 октомври, 19 часa

София Етно Фест представя: Point of View Orchestra - откриване

Point of view е мащабен музикален проект, който обединява 13 млади професионални музиканти, споделящи общи идеи и възгледи по отношение на изкуството. Именно с тях ще открием първото издание на София Етно Фест.

Млади, енергични, характерни - всеки един от тях заема своето място в проекта и със собствената си уникалност е елемент от пъзела, наречен Point of view.

Всички те са обединени от хуманната кауза за преодоляване на границите, отхвърляне на расовите и етнически предразсъдъци, както и вероизповеденчески различия. Още в по-ранните си проекти, Минко Ламбов прокарва идеята за етнологичното разнообразие в музиката, достигнато чрез познание за музиката на народите, висока музикална култура и модерно виждане.

Музиката на Point of view е изцяло авторска, умело преплетена със стилове като джаз, фънк, фюжън, български фолклор, както и с музиката на различни етноси (африканска, индийска, арабска, арменска, турска, кубинска, циганска, еврейска и др.), като винаги е стъпила здраво на основите на класическата музика и обединена в една строго класическа форма.
Групата си е поставила и нелеката задача за възраждане и осъвременяване на българския фолклор, както и предаване на богатството му на новите поколения.
С огромното си разнообразие от различни ладове и ритми, българският фолклор още дълго ще вдъхновява творците от Point of view, а поставената цел - да се радват на един пъстър свят от различни етноси и култури - ще им бъде пътеводна светлина.

Билети – 10 лв. онлайн www.eventim.bg, www.ticketstream.bg, www.ticketplus.bg и в Студио 5 преди началото на събитието.

Не забравяйте да си направите и резервация! На телефон 02/963 12 54.

► 7 октомври, 21.30 часa

София Етно Фест представя: Дива река

Ако се нуждаете от някакъв звуков „ъпгрейд” - добре дошли, в бутик „Дива река” – директория за луксозно музикално удоволствие! Оригиналност, замах, блясък, музикантите нямат хармонични или вокални грижи. На 07 октомври от 21.30 часа София Етно Фест продължава откриващата си вечер именно с „Дива река”.

Тук ще чуете и изповед, и драма, без жилката на романтична уязвимост…, елегантно и закачливо поднасяне на ценни антични традиции, стилно модерно музициране, което предлага пътуване във времето – от вчера, днес и утре… Да, наистина от вчера, дори от завчера, защото това е акустична етно-музика, базирана на българския фолклор. Ще го усетите веднага в инструменталия квартет: Костадин Генчев – кавал Димитър Христов – тамбура Стела Петрова – контрабас Петър Митов - перкусии -Костадин Генчев – музикант и композитор в оркестъра за народна музика на Българското национално радио, един от основателите на известната етно-рок група „Булгара, в която свири и Димитър Христов. Двамата музиканти участват във френско-българския „Б-проект”, заедно с джаз-триото на Антоан Симони.Димитър Христов е и композитор и диригент на Оркестъра за Народна музика при Българско национално радио. Стела Петрова е музикант в оркестъра на ансамбъл „Тракия”, който със своя тънък усет за акомпанимент допринася за благородното звучене на квартета. Перкусионистът Петър Митов е музикант с вещ поглед и познания в областта на музикалния фолклор. Особено очарование на музиката на „Дива река” придават гласовете на гостуващите певици – Гергана Димитрова,Евелина Христова ,Юлия Гатдерова .Гергана и Евелина участват в в „Ева-квартет” и хор „Мистериите на българските гласове” – състави, познати и обичани из цял свят,а Юлия Гатдерова е пяла в ансамбъл „Тракия”, а сега е солистка на Фолклорен ансамбъл „Пирин” – Благоевград.

Билети – 8 лв. онлайн www.eventim.bg,www.ticketstream.bg, www.ticketplus.bg и 10 лв. в Студио 5 преди началото на събитието.

► 8 октомври, 22 часa

A Tribute to Wayne Shorter & Herbie Hancock

Трибютът ни за октомври е сред най-любимите ни. На 08.10 от 22 часа посвещаваме вечерта на двама класици в джаза – Уейн Шортър и Хърби Хенкок.

„Кой е рибата и кой е стръвта?” – с този въпрос, неповторимите Шортър и Хенкок са започвали съвместните си концерти. Именно със закачлива дискусия между двамата се е настройвало настроението за вечерта. Следвало е единствено музика – джаз, внимателно и майсторски изпълнен, импровизации, свободни и право в целта. Публиката няма възможност да си поеме дъх – всички слушат съсредоточено.

Именно тази атмосфера ще пресъздадем и ние в Студио 5. В 22 часа вечерта ще се поклоним на безспорния им талант с парчета в изпълнение на:

Митко Льолев – саксофон

Венелин Стоянов – бас

Атанас Миладинов – пиано

Никола Горялов – ударни

Въпреки че много може да се спори дали Уейн Шортър е допринесъл за развитието на джаз музиката повече като композитор или като саксофонист, то безспорен е факта, че той е една от най-значимите фигури в джаза за всички времена.

Роден в Чикаго през 1940 г., още в ранна възраст Хърби Хенкок е своеобразен гений на пианото. На 11 прави феноменално изпълнение на концерт за пиано на Моцарт заедно с Чикагския симфоничен оркестър. Започва да се занимава с джаз в гимназията, повлиян от Оскар Питърсън и Бил Евънс.

Билети: 10 лв. онлайн чрез www.eventim.bg, www.ticketstream.bg и www.ticketplus.bg и в Студио 5 преди началото на събитието.

► 9 октомври, 19.30 часa

Тангерин и София Етно Фест представят: Аржентинско танго на два гласа.

Концерт на танго-дуо Фуертес Варнерин (Аржентина)

Тангерин и Студио 5 за пореден път обединяват усилията си за да поднесат на любителите на музиката и танца едно незабравимо събитие посветено на аржентинското танго - концерт на чаровното танго-дуо Фуертес Варнерин от Буенос Айрес.

Агустин Фуертес и Ариел Варнерин са истински “винтидж” танго дует, пресъздаващ известни танга, валсове и милонги на два гласа, в един невероятно красив, но рядко възпроизвеждан поради своята трудност, стил от ранните години на тангото. Двамата танго бардове изтупват от прахта прочутите в миналото аранжименти, изпълнявани от популярни мъжки дуети и, акомпанирайки си с китара и гитарон (вид латиноамериканска китара), им вдъхват нов живот за радост на всички любители на танго музиката, които имат късмета да ги чуят на живо.

Тези, които танцуват редовно аржентинско танго със сигурност неведнъж са се разтапяли, слушайки пеенето на прекрасните мъжки танго-дуети от Златната ера, акомпанирани от легендарните оркестри на Алфредо Де Анжелис и Анибал Тройло и др. С края на Златната ера на тангото традицията на тези романтични вокални изпълнения бе пратена в забвение - несправедливост, която бе заслужено поправена през 2007 с появяването на дуо Фуертес Варнерин - един от най-популярните певчески тандема на днешната буеносайреска музикална сцена.

Мъжките дуети са били изключително популярни в най-ранния стадий на развитието на тангото - дори най-голямата икона на танго музиката, Карлос Гардел, е почнал своята кариера като част от митичния дует Гардел-Разано. Именно този дует, заедно с няколко други известни мъжки певчески тандема от онова време, слага начало на вокалното танго - жанр, известен още като танго кансион. Освен популярни танга от репертоарите на тези дуети, Фуертес и Варнерин изпълняват и подбрана селекция от фундаментални композиции от Златната ера на тангото, които включват наситени с емоции танго-валсове и жизнерадостни милонги.

При някои от своите изпълнения двамата изтъканти буеносайрески танго бардове използват уникален певчески стил представляващ смесица между пеене, речитатив и скоропоговорка в двуглас, познат на танго-меломаните от валсовете на оркестрите от 40-те години на миналия век. Освен, че са гастролирали в почти всички милонги и танго барове в Буенос Айрес, Фуертес и Варнерин редовно са канени да участват в най-големите аржентински танго спектакли. И въпреки, че от 2007 г. насам те неведнъж са гастролирали в страните от Латинска Америка, те никога досега не са се представяли в Европа. За българската общност на любителите на аржентинско танго е голяма чест, че те решиха да включат България в тяхното първо европейско турне, а подобни изпълнения на традиционни танга, валсове и милонги на два гласа със сигурност ще звучат за първи път на живо на българска сцена.

Концертът на Дуо Фуертес Варнерин ще бъде част от специална милонга организирана от Тангерин и Клуб Студио 5 на 9 октомври, вторник, от 19:30 ч. Освен изпълненията на изтъкнатия буеносайрески дует, по време на които ще може и да се танцува, милонгата ще включва танго-музика подбрана от DJ Марина от Танго Порта. Билетите за вечерта струват 15 лв. и ще се продават на входа в деня на събитието.

Официален уебсайт на Дуо Фуертес Варненрин: www.fuertesvarnerin.com.

► 10 октомври, 19 часa

София Етно Фест представя: Group VAKALI - DRUM AND DANCE PERFORMANCE IN CLUB

На 10 октомври отново посрещаме последната продукция на група Вакали – Drum and Dance Performance in Club. Студио 5 ще бъде центърът, с чийто ритъм ще тупти сърцето на Земята.

Група Вакали е създадена през 2000г. от Явор Дойчинов с идеята за нов музикално-танцов формат, в който изпълнителите се подготвят да бъдат музиканти и танцьори едновременно. Репертоарът на групата представлява своеобразно дръм-шоу от инструментални и танцови изпълнения, които интерпретират българските ритми и неравноделни размери със съвременните изразни средства на музиката и танца. „ Вакали” означава „разпалващи” и се отнася за чувства и емоции, предизвикани в публиката от разтърсващ саунд и атрактивна танцова лексика.
Уникалният стил на групата се дължи на оригинална музика и хореография и иновативен подход в използването на музикалните инструменти и танцовия реквизит.

Живият контакт с публиката цели не просто да представи една добра програма, а да покаже художествена концепция и колорит, които взаимодействат с публиката на различни пластове в дълбочина, „разпалват” емоционално и оставят трайно това усещане във времето.

Именно на това ще бъдем свидетели на 10 октомври от 19 часа – Drum and Dance Performance и ударната сила на Вакали.

Билети – 8 лв. на www.eventim.bg, www.ticketstream.bg и www.ticketplus.bg, както и на касата на Студио 5 преди началото на концерта.

Не забравяйте да си направите и резервация! На телефон 02/963 12 54.

► 10 октомври, 22 часa

Studio 5 Salsa Party!

Серията  салса партита всяка сряда в Студио 5 продължават!

На 10 октомври от 22 часа клубът отново ще бъде зареден със страхотна атмосфера и много танци!

10 октомври, 22 часа, вход: 5 лв.

► 11 октомври, 19 часa

АЗ, ЛЕЙДИ МАКБЕТ - премиера - 12 лв.

С участието на  Елена Петрова

"Природата ми отне това, което ми бе дала".

"Да бъда любовница и майка. И ме остави сама на себе си".

"И аз приех себе си. Харесах себе си. Влюбих се в себе си".

"И сега съм само себе си. Мога всичко. Защото всичко е част от мен".

"И искам всичко. От всички".

"И само когато стигна това всичко. Да бъда всичко. Над всички. Ще бъда Аз. Единствено Аз".   

Една срещу друга, в своето вътрешно огледало на живота застават две жени. За да си тръгне само една. Защото по-силна от живота е само смъртта. Не, не на тялото, а на духа. Да бъдеш само това, което си е все едно да бъдеш. Нищо.

Един спектакъл за силата на духа

С участието на актьорите: Георги Арсов, Димитър Димитров, Николай Андреев

Музикантите: Random Station (вокал, соло китара, бас китара, ритъм китара, барабани)

Сценичен дизайн: художникът Мишо Лалов

Хореограф: Петя Йосифова

Постановка: Николай Георгиев

Билети – 12 лв. на www.eventim.bg, www.ticketstream.bg и www.ticketplus.bg, както и на касата на Студио 5 преди началото на концерта.

Не забравяйте да си направите и резервация! На телефон 02/963 12 54.

► 11 октомври, 22 часa

София Етно Фест представя: Арт-група ОМ

Създадената през 1991 група ОМ е първата българска група, която реализира  идеята за cross culture и до днес следва вярно тази линия, в която се

преплитат многобройни стилови и културни пластове. Тя остава без аналог в българското музикално пространство. В този план е и новият проект на Николай Иванов, който е с идеята за по клубна ориентираност и в него участват:

Миглена Ценова – вокал (чието пеене е микс от традиционни етно влияния, джаз и поп) Марио Иванов – електронни басове (носещ елементите на прогресив рока и фюджън джаз) и младия Петър Тодоров с нетрадиционен перкусионен сет (участващ също в групи като Ирфан, Мерудия, Балкански Коне).

Музиката, която поднася този нов квартет, е с етно влияния от Балканите, Средния и Далечния Изток, Африка, сакрални вокални традиции, фюжън и етно-джаз, електронен амбиент и нови груувове.

Сред парчетата, подбрани за този концерт, са „Афро сонг”, посветена на Джо Завинул, „Южен вятър” – инспирация от български фолк с много импровизации и индиийски песенни  кръстосвания, „Бире ПО” – африканска идея, породена от престоите на Николай Иванов в Африка, кръстосана с латино ритми и още много, много други, които обаче не могат никога да бъдат сбъркани…Невъобразим микс  който всъщност е винаги под знака на вибрацията „Омммм”.

Билети – 8 лв. на www.eventim.bg, www.ticketstream.bg и www.ticketplus.bg, както и на касата на Студио 5 преди началото на концерта.

 

Не забравяйте да си направите и резервация! На телефон 02/963 12 54.