100 лв. глоба за пътник без билет

Архив София

07-10-2012, 11:12

Снимка:

Ивайло Божинов, СофияУтре.бг

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Около 10% са се увеличили приходите от продажби на билети във влаковете

До 100 лв. глоба за гратисчия във влака се предвиждат в промените на Закона за железопътния транспорт, подготвени от Министерския съвет, пише "Монитор".

Въвежда се нов чл. 131 а, според който пътник, който не представи валиден билет или откаже да плати за съответното разстояние, ще се наказва с глоба от 20 до 100 лв.
С предложените законови промени се дава възможност БДЖ да определи длъжностни лица, които да съставят актове за установяване на нарушения при пътуване без билет или при отказ да се плати цената на билета и глобата.

Предвижда се ръководителят на превозвача да издава наказателните постановления по съставените актове. Така ще бъдат преодолени трудностите при събиране на пари от гратисчиите и ще има по-ефикасен контрол от страна на превозвача, е записано в мотивите към законопроекта. Очаква се с тази мярка да се намали и броят на гратисчиите.
Според законопроекта вариантът, според който пътниците, които не платят билета и глобата, трябва да бъдат свалени от влака, остава. Ако това не може да бъде направено, защото пътници могат да бъдат оставяни само на спирки и гари, то проверяващите могат да съставят констативен протокол, подписан от двама свидетели, в който се описва нарушението и се вписват личните данни на нарушителя, за да се събира сумата от съда. За деветмесечието на тази година 18 533-ма пътници са пътували без билети, или са платили за превоз с по-ниска категория във влак, а са се возили в превозно средство с по-висока, отчетоха от БДЖ. За същия период 5648 човека са свалени от вагоните, защото са отказали да си платят билета и глобата.

Около 10% са се увеличили приходите от продажби на билети във влаковете, обяви председателят на борда на „Холдинг БДЖ” Владимир Владимиров. Според ръководството на железниците това означава 10-процентен спад на гратисчиите. По изчисления на Владимиров от безбилетни пътувания годишно се губят 5 млн. лв. От кражби на горива още около 2 млн. лв. на година.