Есенният грип ни подминава, но не и настинките

Архив София

07-10-2012, 12:10

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Грипът би могъл да се очаква най-вероятно към края на януари и февруари

През есенния сезон до декември се очаква да се сблъскаме с две – три вълни от повишена заболеваемост от респираторни инфекции, които не са грипни.

Нивото на заболеваемостта ще е значително по-ниско от реалната грипна епидемия, а и протичането при тях е много по-леко, дори пациентите се очаква да не търсят лекарска помощ. Това каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор към Министерство на здравеопазването пред "Фокус".

„При грипа нещата не стоят така, той е доста по-сериозно заболяване, интоксикацията е много по-силно представена, обикновено хората не могат да продължат да учат, да ходят на работа, да си изпълняват ежедневните задължения, налага се да останат 4-5 дни вкъщи при неусложнените случаи, това е една от разликите между грипа и другите респираторни инфекции”, обясни експертът.

Грипът би могъл да се очаква най-вероятно към края на януари и февруари, тъй като в над 90% от случаите това е времето, в което грипната вълна достига Балканите и България. „Очакваме водещ щам тази година де AH3N2 Виктория, той е нов, населението няма имунитет към него, затова и той ще има потенциал да създаде епидемия. Ще има и паралелна циркулация на H1N1 Калифорния, по-познат като Свински грип, тъй като той вече трета година продължава да циркулира сред населението в Европа и в целия сват”, каза още д-р Кунчев.