Некропол от 4300 г. пр. Хр. откриха край Провадия

Архив София

07-10-2012, 18:28

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Разкрит бе троен гроб на майка с две деца

Археолози, ръководени от професор Васил Николов, откриха некропол със запазени скелети, датиращи от 4300 години пр. Хр. при разкопки в археологическия комплекс Провадия-Солницата, предаде БГНЕС.

"Това са 400 квадратни метра, на които проучваме Некропола, който е около 5 декара. Това е най-късният период на обитаване на Некропола на градския център Провадия-Солницата. Това са гробовете, няма злато, но имаме много керамични съдове. Може би това е вече времето на частично обедняване, след като започват да излиняват солените извори", заяви проф. Николов.

Той показа тройния гроб на майка, доста едра жена около 30-годишна с две деца, които са 4-5 годишни. "До този гроб има друг на разчленен труп, от който са само средната част от коленните стави до корема, не е ясно защо е така. Всички тези гробове са от 4300 или 4200 г. преди Христа. Това е последният етап на късния халколит, това е и краят на Варненския некропол. За първи път тук е открит разчленен труп с отрязана част над таза и е погребана само тази част. Не сме сигурни дали само това е погребано, защото гробната яма е малка. Погребан е този човек и то с почести, бил е с висок социален статус. В гроба има керамични съдове, тях сме ги върнали за реставриране. Има медна двуспирална игла над главата си, което означава, че той е бил свързан с култа към Богинята-Майка, тя има такъв кок. Мъжете с висок социален статус са имали кок с игла. Всичко, което сега носят жените е минало с обратен знак при тях, като украшение са го носели мъжете като белег на висок социален статус", разясни Николов. "След това християнството прави всичко това, за да го унищожи, както знаете Богинята-Майка е станала баба Яга", обясни още Николов.