Проверяват всяко дърво в центъра, после и извън града

Архив Бургас

07-10-2012, 14:13

Автор:

Сетлина Еленова

Всичко от Автора

Община Бургас подготвя проект, по който, ако бъде одобрен, ще бъдат напълно обновени и озеленени три зони в центъра.

След обстойния контрол на дървета в централна градска част, сега експертите от отдел „Озленяване” към община Бургас проверява тези в комплексите, а след тях и тези в селищата и кварталите, съобщи шефката на отдела Светла Танева.

20-членната комисия, която инспектира дървета в общината след радпоредба на кмета Димитър Николов, е поела не само районите, в които има подадени сигнали на граждани, но и всички територии, където при евентуални тежки климатични промени има риск от нциденти.

Районите, където растителността е най-потенциално опасна, са тези с по-стари дървета. Такива са предимно централните райони, смята експертът. На този етап старите дървета се подрязват навсякъде в града, а там където е нужно, те ще бъдат изцяло подменени.

„Основния проблем е свързан с премахването на кореновата система при изграждането на уличното платно и съответно с подмяната на водопровода”, коментира още Танева.

Общинският отдел ще кондидатства по проект за обновяване на три зони в централна градска част, където дърветата имат нужда от подмяна и са потенциално опасни.