София Етно Фест представя: Арт-група ОМ

Арт и Стил

08-10-2012, 14:34

Снимка:

Терен Мюзик

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Унгарската певица Марта Шебещен ще бъде специален гост

Създадената през 1991 група ОМ е първата българска група, която реализира идеята за cross culture и до днес следва вярно тази линия, в която се преплитат многобройни стилови и културни пластове. Тя остава без аналог в българското музикално пространство.

В този план е и новият проект на Николай Иванов, който е с идеята за по клубна ориентираност и в него участват:

Миглена Ценова – вокал (чието пеене е микс от традиционни етно влияния, джаз и поп), Марио Иванов – електронни басове (носещ елементите на прогресив рока и фюджън джаз) и младия Петър Тодоров с нетрадиционен перкусионен сет (участващ също в групи като Ирфан, Мерудия, Балкански Коне).

Именно него ще чуем на 11 октомври от 22 часа в Студио 5, а специален гост ще бъде унгарската певица Марта Шебещен.

Музиката, която поднася този нов квартет, е с етно влияния от Балканите, Средния и Далечния Изток, Африка, сакрални вокални традиции, фюжън и етно-джаз, електронен амбиент и нови груувове.

Сред парчетата, подбрани за този концерт, са „Афро сонг”, посветена на Джо Завинул, „Южен вятър” – инспирация от български фолк с много импровизации и индиийски песенни кръстосвания, „Бире ПО” – африканска идея, породена от престоите на Николай Иванов в Африка, кръстосана с латино ритми и др.  

Марта Шебещен е родена в Будапеща. Майка й, Илона Фаркаш, е събирала народни песни и е била ученичка на Золтан Кодай.

Тя е един от малкото изпълнители, които представляват традиционната унгарска култура в родината си и по целия свят.

Нейният талант, школуван глас и обаятелна личност я превръщат в истинско явление. Почти няма страна, където Марта Шебещен да не е представлявала унгарската култура, било като солоизпълнител, било с други музиканти, като например световноизвестния ансамбъл “Мужикаш”.
През 1996 година групата Deep Forest преработва една от песните на Марта Шебещен и получава наградата “Грами”. През 1999 година Марта Шебещен и ансамбълът “Мужикаш” са удостоени с най-престижната унгарска държавна награда “Кошут”. Досега Марта Шебещен е пяла в 70 албума.

Тя е носител на наградите Оскар за музиката към филма „Английския пациент” (1998), „Кошут” (1999), Награда на министъра на културата на България за популяризиране на българската култура (2005), Посланик на унгарската култура (2007) и др.

Билети – 8 лв. на www.eventim.bg, www.ticketstream.bg и www.ticketplus.bg, както и на касата на Студио 5 преди началото на концерта.