Гощават евродепутати с кавърма сред картини в пловдивска галерия

Мисия Пловдив

08-10-2012, 15:37

Снимка:

Plovdivutre

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Ректорът на ПУ: Ще настоявам за достойни хонорари по европейските програми

Визитата на важни евродепутати в Пловдив ще започне по български – на маса. 8 евродепутати и техните сътрудници пристигат в Пловдив за тридневно изнесено заседание на Комисията по култура, образование и медии в Европейския парламент с председател Дорис Пак.

За домакинство на срещата са се борили Франция и Италия. Родната поговорка “двама се карат - трети печели” в този случай е изиграла добра роля за страната ни.

Посрещането на високите гости утре вечер ще поеме областният управител Здравко Димитров. Той ще ги заведе първо не къде да е, а в...Първенец. Димитров ще демонстрира какво обичаме да пием, а може би и как. Във винарна „Старата изба“ евродепутатите ще дегустират подбрани български сортове вино.

След срещите гостите ще отмарят в Новотела.

„Специално подбрахме изгледа на стаите да е към река Марица“, уточниха за ПловдивУтре от екипа на евродепутата Емил Стоянов, единственият българин в Комисията по Култура, образование и медии. В сряда гостите поема кметът Иван Тотев.

Програмата включва представяне на проекта „Пловдив – Европейска столица на Културата“ и среща с министрите на културата и на спорта Вежди Рашидов и Свилен Нейков. Евродепутатите ще хапнат салати, пилешки и рибни специалитети в ресторант „Хемингуей“. „Защото е близо до общината, а срещите с ректорите на университетите е там“, уточниха домакините.

Поканени да говорят с евродепутатите са ръководителите на Пловдивския университет, Медицинския университет, Университета по хранителни технологии и Аграрния университет. Един от най-важните въпроси за доц. д-р Запрян Козлуджов, ректор на ПУ, е актуализиране на хонорарите на преподавателите по програма „Учене през целия живот“. „Не може да става и сравнение с парите за другите страни. Погледнете таблицата – за България са унизителни“, коментира той пред ПловдивУтре. Доц. Козлуджов ще преговаря за подобряване условията в обучението въобще.

След срещата с ректорите гостите от Европейския парламент ще разгледат Стария град. Задължително ще посетят Античния театър, Балабановата къща, ще инспектират и разкопките на Форум „Античен Филипопол“. Достойнствата на Главната и Римския стадион ще покаже на гостите кметът Тотев вечерта.

Кметът е избрал вечерята да бъде сервирана сред картини – в ресторант-градина „Филипополис“. От общината уточняват, че там ще вечерят единствено най-важните гости на градоначалникът. Менюто е традиционно българско – салата от розови домати и печена чушка със сирене. Основното ястие ще е кавърма. За десерт е класиката в жанра - цадено кисело мляко със сладко от смокиня. Селектирани български вина от региона ще допълват вкуса на храната.

В четвъртък евродепутатите ще се срещнат с институциите в Пловдив, които участват в процеса на дигитализация в проекта „Европеана“. В библиотека „Иван Вазов“ те ще разгледат стари и редки издания. Там ще бъдат и студентите, които участваха в пренасянето на ценните книги в електронен вариант. В същия ден гостите ще имат срещи с председателя на комисията по култура на българския парламент Даниела Петрова. Официалната част завършва със среща с вицепрезидента Маргарита Попова.

Последният обяд в Пловдив ще е в ресторант “Одеон”. „Много се харесва на чужденците – не само менюто с традиционни български ястия, а и обстановката“, обясняват избора си от офиса на Емил Стоянов.