Охранителни камери предават концертите от Античния

Мисия Пловдив

08-10-2012, 00:00

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Кметът Иван Тотев официално откри системата за видеонаблюдение в Стария град

Сигналът от охранителната камера с висока резолюция на Античния театър скоро ще бъде достъпен за всички през интернет сайта на Общината. Услугата ще може да се ползва и по време на големи концерти, но няма да предлага никакъв звук на онлайн зрителите. Това съобщи пловдивският кмет инж. Иван Тотев при официалното откриване на системата за видеонаблюдение в Стария град, дарена от бизнесмена Петър Манджуков.

 

Сигурността в центъра на Пловдив е от ключово значение. С тази система ние ще гарантираме  спокойствието на жителите и гостите на града, изтъкна градоначалникът, който лично изпробва възможностите на модерните устройства. Системата е от общо 32 камери, включени към мощни компютрти и 2 големи монитора, инсталирани в общинския център за наблюдение. Устройствата за заснемане са от последно поколение, като тези на Античния театър и Небет тепе са подвижни – с 360 градуса видимост. Камерите могат да увеличават образа 25 пъти и да предват на живо 24 часа в денонощие.  Затова скоро сигнала ще бъде препращан и към 4-то РПУ, което подпомага охраната на района.

 

Тази система е надграждане към вече съществуващата техника за видеонаблюдение. Камерите в Пловдив са общо около 200 и са концентрирани в центъра на града, около Гребната база, край училища и детски градини. Имаме желание да инсталираме и още, но това зависи от финансовия ресурс в бюджета, който тепърва предствои да се разглежда, посочиха от общинското звено за охрана. Оттам изтъкнаха, че камерите са изключително полезно средство за превенция и реакция при престъпления. Устройствата спомагат за установяване на извършилтелите на кражби или при спорове за вина при кататсрофи, изтъкнаха спецовете.

 

Заедно с камерите Петър Манджуков е дарил и средства, с които е повишена безопасността на 78 пешеходни пътеки в града. Поставени са отражателна, светлинна и звукова маркировки на много места за пресичане. Приоритетно с нововъведенията са обурурдвани пешеходните пътеки на големи улици в близост до училища и детски градини.