Нови вируси ни атакуват още от октомври, учениците изпразниха стаите

Архив Бургас

08-10-2012, 08:16

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Повече от 7 деца средно липсват в клас през последните две седмици, алармират бургаски учетили. Причината е в поредното вирусно заболяване, което настъпи заедно с първия учебен ден.

Още преди първите резки промени във времето от есента започнаха първите ударни вълни на настинки и грип в Бургас. Според учители децата масово се оплакват от лека настинка, след което се оказват с поне три дни болнични.

 Лекарите обаче са на мнение, че не вирус, а опасна настинка шета из града. Само за една седмица регистрираните с остри респираторни заболявания в града са скочили от 230 на 450 души. 

"Все още не е дошло времето на силните грипове. Специалистите предупреждават обаче, че два нови вируса ще ни нападнат тази есен. Пандемичният А(H1N1) по-известен като свински грип, също не си е отишъл", това сподели за "БургасУтре" д-р Божана Ботьова, която оглавява първата "лекарска практика"  в града.

Според д-р Ботьова, в момента дебне, не грип, а вид остра настинка, която е придружена от диария и възпаления на сливиците, обща отпадналост и боки в ставите или симптоми, аналогични на тези при вурис. Медикът предупреждава, че именно тези болести могат да бъдат най-опасни за малките деца и възрастните хора, които в некакъв случай не трябва да прибягват до самолечение.

"Страхът на хората да не поглъщат много лекарства ги кара да бягат от лекаря, а после сами си изписват антибиотици, които в този случай са напълно излишни. Накрая стават усложнения", обяснява още д-р Ботьова.