Коварен червей налази Skype

Архив Пловдив

09-10-2012, 14:41

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Вирусът заключва собствения ви компютър

Коварен червей плъзна в Skype.

Не кликайте върху странно изглеждащи линкове, дори и да изглежда, че са изпратени от хора в листата на приятелите им, препоръчват специалисти, пише Блиц.

Червеят се разпространява чрез скъсен линк, което прави невъзможно да се разбере от пръв поглед накъде води той. Обикновено е придружен със съобщение от типа "Уау, това ли е новата ти снимка на проифила?".

При кликането върху линка на компютъра се сваля файл, който инсталира модифициран вариант на червея Dorkbot и осигурява отдалечен достъп до машината, която така може да стане част от botnet мрежа. Върху нея може да се инсталира още по-неприятен зловреден софтуер - програма, която заключва собствения ви компютър и иска да платите - в случая 200 долара, при това в рамките на 48 часа - за да ви върне достъпа. В противен случай сте заплашени файловете ви да бъдат изтрити.

Потребителите може да видят и екран, който ги "предупреждава", че компютърът им е бил използван за посещаване на неприлични сайтове, нелегално сваляне на музика, нелегални залагания и др. подобни, a потребителят е заплашен, че за него ще бъде докладвано на "специалния департамент на правителството на САЩ". От "Скайп" заявиха, че са запознати с проблема и посъветваха потребителите си да си използват само последната вересия на програмата, както и да обновят антивирусния си софтуер.