Из статистиките: българинът налудничав, тресе го и шизофрения

Общество

09-10-2012, 07:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

151 хил. са регистрирани за наблюдение в психиатрии

България е на последно място по разходи за здравеопазване на глава от населението, а по отношение психичното здраве нещата са драстично влошени - разходите за психиатрична помощ са около 2 на сто от общите разходи за здраве.

Това посочва пред БТА д-р Христо Хинков - началник сектор "Психично здраве" към Националния център по обществено здраве и анализи /НЦОЗА/.

По думите му обидно ниско е финансирането на цялата система на психиатрично обслужване у нас, което снижава драстично както мотивацията на работещите в системата, така и качеството на тяхната работа, а всичко това е отново за сметка на самите психично болни.

Преди броени дни министърът на здравеопазването Десислава Атанасова съобщи за предстоящо увеличение с 18% на възнагражденията в психиатриите и центровете за трансфузионна хематология от 1 октомври.

Според статистиката на НЦОЗА през 2011 у нас са били регистрирани над 151 хиляди болни под наблюдение на психиатричните заведения, отделения, кабинети и амбулатории.

На 100 хиляди българи се падат близо по 2060 сънародници с психически и поведенчески разстройства.

Най-много хора у нас страдат от шизофрения и налудни разстройства - над 36 хиляди души.

Българите, страдащи от разстройства на настроението /афективни разстройства/ са над 27 хиляди, с болести на психиката вследствие злоупотреба с алкохол са над 13 хиляди , с болна психика вследствие стреса са над 14 хиляди.

Съществува Национална политика за психично здраве 2006-2012, която обаче е финансирана само за две години от нейното приемане с решение на Министерския съвет, отбеляза специалистът.

“Отношението на цялото общество към психично болните, включително медии, професионалисти и обикновени граждани продължава да бъде дискриминационно”, допълва експертът.