До 2 дни готов докладът за скъпите лекарства

Политика

09-10-2012, 13:31

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Шефката на анкетната комисия в НС смята, че цените скачат при прехвърлянето

"Почти на финала съм на доклада за причините за високите цени на лекарствата. До този четвъртък трябва да го предам и мисля, че до ден, два ще го финализирам окончателно", сподели председателя на временната анкетна комисия за цените на лекарствата и зам.-председател на Комисията по здравеопазване към Народното събрание д-р Галя Милева.

Тя уточни, че независимо, че докладът не е съвсем завършен, причините за цените на лекарствата са напълно обобщени и ясни, направени са и съответните препоръки, извадени са нужните изводи за следващи действия.

"Бях решила да не издавам нищо по него, докато не бъде представен в Народното  събрание, но ще издам, че основния проблем е свързан с периода на прехвърляне", каза още д-р Милева, цитирана от Burgasutre.bg.

Според нея най-проблематичният период, който обуславя завишените цени на медикаментите, е този, в който лекарствата са прехвърляни от Министерството на здравеопазването към НЗОК, а от там лечебните заведения са договаряли по-високите стойности.

„От там идва повишаването на стойностите, защото в министерството те са били на тръжни цени, а в НЗОК липсва методика, по която да ги договарят с търговските представители. Същевременно въпросната наредба се бави от осем месеца”, коментира Милева.

По думите й има немалко законодателни пропуски и неизяснени елементи в разпоредбите по отношение на лекарствата в страната, тъй като липсва единна и цялостна политика, а законодателството е обект на чести и фрагментни промени.

"Най-общо от това идва повишаването на цените, защото в министестрото на здравеопазването лекарствата са били на тръжни цени, а в НЗОК няма методика, по която да ги договарят с търговските представители", допълни шефката на комисията.