Оправдаха тримата подсъдими за убийството на ямболската адвокатка

Крими

09-10-2012, 17:31

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Прокуратурата настояваше за по 25 години затвор

Софийски градски съд оправда и тримата подсъдими за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева.

По-рано днес прокуратурата поиска по 25 години затвор за Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и бившата му съпруга Димитринка Атанасова, съобщи БГНЕС. Държавното обвинение поддържаше тезата, че тримата като съизвършители са убили младата жена и затова поискаха наказание към средния размер, предвиден в закона.

Надежда Георгиева бе съсечена със сатър в дома си в София през 2000 година.

Прокурор Милко Момчев посочи като основен мотив за убийството личните отношение между Надежда Георгиева и тримата подсъдими.

С Орлин Аврамов, например, те са имали неуредени финансови отношения. Надежда му е заела 10 000 долара, а това, че той не е връщал тези пари е станала причина да си развалят отношенията. Освен това адвокатката не е искала да обслужва и фирмата на Аврамов.

Обвинителят цитира показания, според които Орлин Аврамов е казал, че от неговата фирма "се излиза само с краката напред". В пледоарията си обвинителят обърна внимание и на приватизационна сделка на "Вини" Сливен, в която също имало интереси от страна на висши прокурори.

Влошени били отношенията на Георгиева, според прокуратурата и със семейството на Пламен и Димитринка Калайджиеви, които се развеждат преди няколко години.

Той посочи и че диктофонът със записите, които правела адвокатката, не са открити при огледа. Мотивът за т. нар. "компромати" бе основен в началото на разследването.

Според обвинението в убийството като помагач участвал и убитият през 2002 година военен прокурор Николай Колев. Той давал съвети и указвал как да заличат следите. Като доказателство Милко Момчев изтъкна и фасът с ДНК на Пламен Калайджиев, намерен при огледа. Самият подсъдим в няколкочасовите си обяснения пред съда да отрече въобще да е пушил при срещата си с Надежда.

Прокурорът посочи, че той е намерен в един от ъглите на коридора и според оперативния работник, нямало как да е бил забелязан и изхвърлен при разчистването на следите.

"Не са събрани преки, но косвените доказателства са категорични за това, че няма друг човек в извършването на убийството, освен посочените", каза Момчев. Той подчерта и че убийството е извършено по особено мъчителен и особено жесток начин.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен