Меркел иска Гърция в еврозоната, гърците не я искат

Свят

09-10-2012, 17:46

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

25 000 протестираха в Атина срещу визитата на канцлерката

Германският канцлер Ангела Меркел изрази задоволство от усилията и постигнатия напредък от Гърция.

"Искам Гърция да остане в еврозоната", заяви канцлерката на пресконференция с гръцкия премиер Андонис Самарас. "Нашите разговори показват ясно, че в този момент има напредък всеки ден", каза още тя и изрази убеденост, че трудните усилия си струват.

Според нея има още много да се постига и Германия и Гърция ще работят заедно в много тясно сътрудничество, но "ако не разрешим проблемите сега, те ще се проявят по-късно по още по-тежък начин", предупреди канцлерката.

Гръцкият премиер Андонис Самарас е уверил Меркел, че Гърция е решена да изпълни ангажиментите си. "Подчертах пред Меркел, че гръцкият народ кърви, но е решен да остане в еврозоната", допълни Самарас.

В същото време полицията в Атина използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстранти, които се опитвали да щурмуват стоманените заграждания около сградата на парламента докато държавните глави разговаряли вътре.

По официални данни около 25 000 души са се включили в протестите срещу визитата на Ангела Меркел. Част от демонстрантите били с нацистки униформи и плакати с надписи „Не сте добре дошли - Империалистите вън” и „Не на третия райх”. Били изгорени и две знамена със свастики.