ЕК препоръчва преговори за членство с Македония

Свят

09-10-2012, 18:43

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Спорът за името между Атина и Скопие трябва да се реши бързо

Европейската комисия ще препоръча започване на преговори за присъединяване на Македония и в същото време ще поиска спора за името между властите в Скопие и Атина да бъде разрешен в първата фаза в предприсъединителните преговори.

Това се казва в доклада на ЕК за напредъка на Македония, който ще бъде публикуван утре, предаде радио Свободна Европа.

"Решаването на спора за името ще бъде едно от условията за продължаване на преговорите", съобщават дипломатически източници от Брюксел.

Според европейските дипломати по този начин те искат да подчертаят, че спорът за името е съществен въпрос, който трябва да бъде решен в самото начало.

"Започването на преговори за членство на Македония в ЕС е абсолютно необходим процес, който ще консолидира реформите в страната", се уточнява още в доклада цитиран от дипломатически източници в Брюксел.

Това ще бъде четвъртата препоръка на ЕК за започване на преговори, припомня БГНЕС. Македония получи статут на страна кандидат през 2005 г.

През 2009 г., 2010 и 2011 г. ЕК препоръча започване на преговори. Поради спора с името Гърция през пролетта на 2008 г. Атина блокира членството на Македония в НАТО по време на срещата на върха в Букурещ.