Изчукват Коня в Требич

Мисия София

09-10-2012, 18:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Момче от квартала леел краката и почиствал паметника

Демонтираният ръждясал паметник на Цар Освободител в момента се реставрира в единствената професионална леярна в столичния кв. Требич, обяви министърът на култрата Вежди Рашидов.

Той определи като глупости твърденията на проф. Велислав Минеков от движението на Кунева, според когото паметникът е зарязан в селски двор където тенекеджия изчуква ламарини.

„Карате ме да коментирам глупости. Какво означава изчуква коли? Това си е леярна. В леярната се чука метал, чукат се камъни. И това е една добра леярна. Той си е от Требич момчето. И си купи там едно място, два-три декара. И това е единствената професионална леярна. Какъв е проблемът?“, възмути се Рашидов.

Министърът обясни, че в тази леярна трябва да се отлеят краката на коня, защото „100 пъти показахте, че те са напукани“.

„Какво коментираме, аз не разбирам? И какво – във всяка манджа сме мерудия, след два месеца конят ще си дойде на мястото“, категоричен бе Рашидов.

Върху самия паметник е почистена цялата каменна част, която е на пиедестала, запълнени са фугите между каменните блокове и са подменени счупените парчета от гранита.

“Нито един лев не е даден от държавата или от общината за реставрацията на паметника, 100% от парите са на руската частна фондация „Поколение”, заяви на свой ред инж. Светослав Глосов, председател на Камара на строителите в България.

По предварителните изчисления за реставрацията на Цар Освободител са необходими 1 200 000 лева, но по всяка вероятност те няма да бъдат достатъчни.

На въпрос дали стойността на проекта не е много висока, инж. Глосов отговори, че няма да коментира стойността на реставрацията, защото, когато парите са дадени от частен инвеститор, той сам преценява колко и за какво е готов да ги даде.

Паметникът на Цар Освободител бе демонтиран на 5 септември с цел да бъде реставриран и трябва да е готов до ноември.