Епидемии заплашват Европа заради скъпи ваксини

Новините

09-10-2012, 08:07

Снимка:

Архив

Автор:

в. Сега

Всичко от Автора

Жителите на Стария континент подценяват значението на имунизациите

Епидемии заплашват Европа заради високите цени на ваксините, съобщи електронното издание "ЮрАктив",

като цитира заключения, представени на европейския здравен форум, проведен в австрийския град Гащейн. Расте броят на болните от морбили и рубеола на Стария континент, като основната причина за това е, че не се правят достатъчно ваксинации заради липсата на средства за закупуването им. "В момента заболявания като морбили и рубеола отново се разпространяват в Европа и причината е, че е намалял броят на ваксинираните срещу тези заболявания", предупреди австрийският евродепутат Карин Каденбах.

Вирусът на морбили може да бъде спрян, ако се поставят ваксини на 95% от населението. Последните проучвания показват, че в периода между 2010 г. и 2011 г. броят на заразените с морбили в страните - членки на ЕС, се е увеличил четири пъти. Според Каденбах Световната здравна организация трябва да си постави за цел да се справи с двете болести до 2015 г. и един от начините е масирана информационна кампания за предимствата на ваксините.

Според Каденбах Европа все по-малко си спомня за успехите, реализирани при премахването на заболявания като полиомиелит и едра шарка. Имунизацията е станала жертва на собствения си успех и значението й все по-често се подценява, което кара хората да смятат, че ваксините вече не са необходими, допълва австрийската евродепутатка. Разходите, които трябва да бъдат направени за закупуването на ваксините, също са фактор, който спира много жителите на Стария континент да се ваксинират. Карин Каденбах дава за пример противогрипните ваксини. В държавите от ЕС, които са отпуснали най-малко средства за закупуването на този вид ваксини, е най-нисък броят на имунизираните. Това са Австрия, Чехия и Полша.

"Ще повишим доверието на хората към ваксините, като се позиционираме по-добре в социалните мрежи и представим мнения на независими експерти", смята Марк Шпренгер, директор на Европейския център за превенция и контрол на болестите.