Докладът за скъпите лекарства готов до 2 дни

Парите

09-10-2012, 00:00

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Шефката на анкетната комисия в НС д-р Галя Милева смята, че цените скачат при прехвърлянето

"Почти на финала съм на доклада за причините за високите цени на лекарствата. До този четвъртък трябва да го предам и мисля, че до ден, два ще го финализирам окончателно",

сподели председателят на временната анкетна комисия за цените на лекарствата и зам.-председател на Комисията по здравеопазване към Народното събрание д-р Галя Милева. Тя уточни, че независимо, че докладът не е съвсем завършен вече причините за цените на лекарствата са напълно обобщени и ясни, направени и съответните препоръки, извадени са нужните изводи за следващи действия.

"Бях решила да не издавам нищо по него, докато не бъде представен в Народното събрание, но ще издам, че основният проблем е свързан с периода на прехвърляне", каза още д-р Милева.

Според нея най-проблематичният период, който обуславя завишените цени на медикаментите, е този, в който лекарствата са прехвърляни от Министерството на здравеопазването към НЗОК, а от там лечебните заведения са договаряли по-високите стойности. 

„От там идва повишаването на стойностите, защото в министерството те са били на тръжни цени, а в НЗОК липсва методика, по която да ги договарят с търговските представители. Същевременно въпросната наредба се бави от осем месеца”, коментира д-р Милева.

По думите й има немалко законодателни пропуски и неизяснени елементи в разпоредбите по отношение на лекарствата в страната, тъй като липсва единна и цялостна политика, а законодателството е обект на чести и фрагментни промени.

"Най-общо от това идва повишаването на цените, защото в министестрото на здравеопазването лекарствата са били на тръжни цени, а в НЗОК няма методика, по която да ги договарят с търговските представители", допълни шефката на комисията. 

Тя не пропусна да напомни, че въпросната наредба се бави повече от осем месеца.